Illegaal vuurwerk veranderde straat Etten-Leur in rampgebied, taakstraf voor twee mannen

25 oktober 2019 om 13:41
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Mortierbuizen (archieffoto: ANP)
1/2 Buurt reageert op uitspraak over illegaal vuurwerk in Etten-Leur
Een man van 30 uit Zevenbergen is niet schuldig aan het veroorzaken van de zware explosies door het gooien van vuurwerk in een vuurton in Etten-Leur. Dat bepaalde de rechter in Breda vrijdag. Wel werd hij veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor het bezit van illegaal vuurwerk.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Tijdens de jaarwisseling, eind 2017, ontplofte aan de Vinkenbroek in Etten-Leur zwaar vuurwerk. In totaal waren er drie explosies. Vier mensen raakten gewond en veertien huizen en ook auto’s raakten beschadigd.

Justitie had twee weken geleden 180 uur taakstraf geëist voor het veroorzaken van de explosies. De rechter oordeelde echter anders: "Geen schuld aan ontploffingen." De man kan waarschijnlijk slechts één explosie toegerekend worden. Maar de twee ontploffingen die daarna volgden, veroorzaakten de grootste schade, aldus de rechtbank.

Een 32-jarige man uit Etten-Leur die het illegale vuurwerk kocht, kreeg een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden. De man wilde flink uitpakken met oud en nieuw.

'Bang voor represailles'
Hij wilde voor de rechtbank twee weken geleden niet zeggen waar hij de 218 stuks illegaal vuurwerk vandaan had gehaald. "Ik ben bang voor represailles als ik namen noem. Ze hebben mij telefonisch gewaarschuwd, ik heb twee kleine kinderen", zei hij geëmotioneerd tegen de rechter.

Met de man gaat het niet goed. Hij vertelde aan de rechtbank dat hij als steigerbouwer na een zwaar ongeluk al tien jaar arbeidsongeschikt is. Pogingen om een eigen bedrijfje op te zetten, liepen tot nu toe op niets uit. Zeker na het vuurwerkdrama heeft hij een laag zelfbeeld. Hij is in therapie. Voor de rechter verklaarde hij dat hij graag met de buurt wil praten om te laten zien dat hij oprecht spijt heeft.

'Ik kon net mijn hondje meenemen'
De 30-jarige man uit Zevenbergen zei eerder dat hij anti-vuurwerk is en niet goed nadacht bij zijn actie. "Toen het begon te sissen en de explosies volgden, raakte iedereen in paniek en vluchtte naar de achtertuin. Ik kon nog net mijn hondje meenemen." Later heeft de man onderweg naar huis nog een partij overgebleven zwaar vuurwerk in paniek in een sloot gegooid.

De materiële schade door het illegale vuurwerk was enorm. Veertien huizen raakten beschadigd en van verschillende kinderkamers, waar kinderen lagen te slapen, sprongen de ruiten. Omwonenden die een claim hebben ingediend, kunnen het niet op de verdachten verhalen maar alleen via hun verzekering.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...