Eindhoven en Den Bosch weten van demonstratieplannen Kick Out Zwarte Piet, ‘Waar, wordt nog bekeken'

DEN BOSCH/EINDHOVEN - De gemeenten Eindhoven en Den Bosch zijn op de hoogte van de demonstratieplannen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intochten van Sinterklaas. De manier waarop en op welke plek ze mogen demonstreren, moet nog worden ingevuld, laten woordvoerders van beide gemeenten weten.

Op zaterdag 16 november staat de intocht van Sinterklaas in Eindhoven gepland. KOZP gaat ook dit jaar de straat op om te demonstreren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Vorig jaar liep het tijdens de intocht Van Sinterklaas uit de hand toen voor- en tegenstanders elkaar in de haren vlogen.

LEES OOK: Sinterklaasintocht Eindhoven: vooral taakstraffen voor relschoppers, 14 verdachten veroordeeld

Uit elkaar halen
Beide partijen moesten toen uit elkaar gehaald worden door de politie. Ook Pegida, voorstanders van Zwarte Piet, heeft aangegeven op 16 november naar Eindhoven te komen. "Als KOZP komt, dan komen wij ook. We willen op dezelfde plek en op dezelfde tijd demonstreren. Niet vijf kilometer verderop op een industrieterrein. Eigenlijk willen we niet, want het is vooral een kinderfeest", laat Pegida-voorman Edwin Wagensveld weten.

LEES OOK: Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren tijdens sinterklaasintocht in Eindhoven en Den Bosch

In Den Bosch heeft de groep ‘Den Bosch kan het’ (verbonden aan Kick Out Zwarte Piet) een demonstratie aangekondigd. De intocht in Den Bosch is op zondag 17 november. Bij de intocht lopen naast roetveegpieten, Zwarte Pieten mee.