Grapperhaus niet van plan om Syriëganger Fatima H. terug naar Nederland te laten komen

1 november 2019 om 16:39
nl
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is niet van plan om de Tilburgse Syriëganger Fatima H. terug naar Nederland te laten komen. Dat meldt de NOS vrijdag. H. meldde zich woensdag samen met een andere IS-vrouw en drie kinderen bij de Nederlandse ambassade in het Turkse Ankara.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Beide vrouwen hebben daar om hulp gevraagd om terug te keren naar ons land. De twee zitten nu in een Turkse cel. De minister zal bij H. niet om uitlevering vragen."Zij heeft het Nederlanderschap niet meer. Dus daar wordt in beginsel geen uitleveringsverzoek voor gedaan", zegt minister Grapperhaus tegen de NOS.

Grapperhaus vraagt bij de andere vrouw wel om uitlevering. Als Turkije besluit de vrouw niet te berechten, wil Nederland dat zelf doen.

LEES OOK: Syriëganger Fatima H. meldt zich bij ambassade in Ankara en wil terug naar Nederland

Uitgezet
Als H. niet in Turkije wordt vervolgd, zal ze vermoedelijk worden uitgezet. Het is onduidelijk waar naartoe. Omdat haar Nederlandse nationaliteit is afgepakt, heeft ze alleen nog de Marokkaanse. Vermoedelijk reist ze daarom af naar Marokko.

Beide vrouwen worden in Nederland verdacht van terroristische misdrijven. Volgens de minister zijn de twee vrouwen enkele weken geleden ontsnapt uit Al-Hol in Syrië, een kamp waar Syrische Koerden IS'ers en hun familie vasthouden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.