Video

CDA'ers sluiten de gelederen: 'Deadline voor vergunning milieuvriendelijke stal moet van tafel'

2 november 2019 om 13:19
nl
De leden van het CDA in Brabant hebben de rijen gesloten en scharen zich eensgezind achter het standpunt dat boeren niet voor 1 april 2020 een vergunning hoeven aan te vragen voor een milieuvriendelijke stal. Dat maakte voorzitter Inge van Dijk van CDA Brabant na afloop van een speciale vergadering in Tilburg bekend.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De lokale afdelingen van het CDA hadden er afgelopen week op aangedrongen dat het CDA een ommezwaai zou maken. Vorige week vrijdag stemde de Statenfractie van het CDA nog voor de deadline van 1 april. Hierover ontstond na die vergadering onenigheid binnen het CDA. Veel CDA'ers waren zeer ontevreden over het optreden van de Statenfractie tijdens het boerendebat.

Fractievoorzitter van CDA Brabant, Ankie de Hoon, vertelde zaterdag na afloop dat het een vergadering was met veel emoties. "“Het was een pittige bijeenkomst waarbij we goede gesprekken hebben gevoerd. Het was ons al wel duidelijk dat er veel emotie was bij onze achterban en daar wilden we niet voor weglopen”, vertelde De Hoon na afloop van de bijeenkomst.

Rust creëren
Volgens De Hoon is tijdens de bijeenkomst de toekomst van het dossier landbouw besproken. “We willen mensen niet opzadelen met investeringen die niet meer zijn terug te verdienen. Daarnaast willen we een landelijke tijdlijn waaraan iedereen zich moet houden. Het kan niet zo zijn dat er voor boeren in Brabant andere regels gelden dan in bijvoorbeeld Gelderland. We willen rust creëren en daarom moet de deadline van 1 april van tafel. Hierover gaan we graag in gesprek met coalitiepartijen.”

Minister Carola Schouten maakt voor 1 december haar plannen voor het landbouwbeleid bekend. De Hoon: “Die plannen leggen we dan naast het provinciale beleid. Dan willen we dat de datum van 1 april van tafel gaat. En dit keer houden we ons eraan.

Bekijk hieronder het interview met fractievoorzitter Ankie de Hoon:

Afgelopen donderdag maakte het CDA alsnog een draai van 180 graden en verraste daarmee de coalitiepartijen. De deadline van 1 april 2020 om een vergunning voor een milieuvriendelijke stal aan te vragen moet alsnog van tafel, is nu het standpunt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.