'Halen collega's de kerstvakantie wel?', honderden juffen en meesters demonstreren in Breda

6 november 2019 om 10:40
Het onderwijs wil er structureel meer geld bij (foto: Omroep Brabant).
Het onderwijs wil er structureel meer geld bij (foto: Omroep Brabant).
Dat de maat vol is voor de leraren, is goed te merken. In Breda waren woensdag veel meer leraren bij de prostestmars aanwezig dan van te voren was gepland. De organisatie rekende op zo'n honderd man, maar een veelvoud daarvan deed mee aan de mars.
Geschreven door

De sfeer was goed in Breda, maar het is duidelijk dat de leraren boos zijn. In heel het land voeren medewerkers van basisscholen, middelbare scholen en het speciaal onderwijs vandaag actie voor meer salaris, minder werkdruk en een betere aanpak van het lerarentekort. In Breda verzamelde de groep op het Kasteelplein. "Met megafoons worden speeches gehouden en bij iedere zin wordt hard geapplaudisseerd", zag verslaggever Raymond Merkx.

Ook Lianne Stoop kwam op het protest af. Zij werkt nu niet meer als juf. "Ik ben gestopt, omdat ik de werkdruk te hoog vond. Daarom ben ik geen leerkracht meer, maar onderwijs-assistent. Dat zegt genoeg. Ik werkte vijf dagen en kreeg drie dagen betaald”, vertelt ze.

 

Wachten op privacy instellingen...

'Werkdruk is zo hoog'
Elly Schapendonk herkent de gigantische werkdruk. "Bij sommige collega’s is het maar de vraag of ze de kerstvakantie halen. De werkdruk is zo hoog”, aldus de docente. “Het lijkt alsof we zeuren omdat we 460 miljoen kregen. Maar het moet structureel worden."

Om hun boodschap kracht bij te zetten, liepen de honderden leraren na de speeches op het Kasteelplein in een protestmars naar het stadskantoor. Zingend en klappend en met spandoeken en borden werd ook in het stadskantoor hun boodschap luid verkondigd.

460 miljoen euro
De staking leek eind vorige week overigens even van de baan, omdat er 460 miljoen euro was toegezegd door minister van Onderwijs Arie Slob. "In eerste instantie denk je: top, hartstikke goed. Maar toen werd duidelijk dat het niet een structureel bedrag was, maar eenmalig. Dat is andere koek", vertelde organisatior van de mars, meester Bart Audenaerd, woensdagochtend.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...