Hiep hiep hoera! Flink behaarde 100-jarige viert bi(j)zondere verjaardag

6 november 2019 om 20:18
Museumvoorzitter Marcel Deelen maakt er een feestje van. (Foto: Erik Peeters)
Museumvoorzitter Marcel Deelen maakt er een feestje van. (Foto: Erik Peeters)
Er is er een jarig hoera, hoera dat kun je wel zien dat is Schaljapin! In Oudenbosch is woensdag de verjaardag gevierd van een bijzondere honderdjarige. In het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum werd het eeuwfeest gehouden van één van de laatste wilde wisenten. De Europese bizon zelf stond stijf van alle warme belangstelling. Maar dat is ook niet zo vreemd als je al jaren een opgezet exemplaar bent.
Geschreven door

Museumvoorzitter Marcel Deelen zat woensdagmiddag al vroeg te wachten op de komst van de verjaardagsvisite. "Zelfs vanuit Artis komen gasten, want daar heeft hij vroeger gewoond", vertelt hij trots terwijl hij een hap van zijn slagroomtaart neemt.

Dierentuin
Wisent genaamd Schaljapin werd op 6 november 1919 geboren in Duitsland. Het was een van de 56 laatste wilde wisenten. Een paar jaar later verhuisde hij naar de Amsterdamse dierentuin om voor nageslacht te zorgen.

Bekijk de video en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

Het ruig behaarde dier overleed in 1937, maar er volgde al snel een nieuw bestaan voor Schaljapin. Via via kwam het opgezette dier naar het museum in Oudenbosch.

Nieuw leven
Van 'een dooie boel' wil Deelen, op deze enigszins opmerkelijk te noemen feestdag, niets weten. "Het is niet niks hoor, een eeuwfeest. We pompen er gewoon nieuw leven in."

Voor een dier dat al zo lang dood is, staat hij er nog erg florissant bij. "We hebben hem in 2014 wel een opknapbeurt gegeven, omdat de naden los begonnen te raken", verklapt de museumvoorzitter

Mooi verhaal
Hoewel de wisent zelf maar hooguit 19 kaarsjes uit kon briesen, pronken de slingers met het cijfer honderd in de museumruimte. Het moet duidelijk zijn dat Schaljapin kan terugkijken op een prachtig leven.

"En op een feestje", voegt Deelen er snel aan toe. De wisent, liever geen feestvarken genoemd, mag dan wel morsdood zijn hij vertelt nog altijd een mooi verhaal.

Taart
"Heerlijk die taart. Dat hebben we er toch mooi aan overgehouden", zegt Deelen terwijl de rook van de gedoofde kaarsjes omhoog kringelt. Het zou nog lang onrustig blijven in het museum. "Proost! Op naar de 200 ouwe reus!"

Wachten op privacy instellingen...