Boeren en politie paraat, maar bezetting van dierenactivisten van boerderij Beers blijft uit

BEERS - Een groep dierenactivisten zou woensdagavond mogelijk gaan demonstreren bij een varkenshouderij aan de Elstweg in Beers. De politie stond de hele avond paraat bij de boerderij en er was veel verkeer rondom het bedrijf. Rond half elf vertrok de politie bij de boerderij. Voor alsnog bleef een actie uit.

De eerste geruchten van de demonstratie kwamen rond zeven uur binnen. Een paar uur later was er nog geen sprake van een daadwerkelijke demonstratie. Er stonden de hele avond al veel boeren aan het begin van de straat en rondom de boerderij. Zij stonden daar om eventuele actievoerders tegen te houden. De politie kon zelf nog niets zeggen over de situatie. Ondanks dat er meerdere politiewagens aanwezig waren bij de boerderij. Er gingen sinds het begin van de avond berichten over de actie rond op sociale media.

Buurmannen
Twee boeren die in de buurt van de boerderij wonen hoorden om zes uur al dat er geruchten waren over een mogelijke demonstratie. "We zagen meer verkeer komen en toen zij we meteen naar deze boerderij gegaan", vertellen Mat Gerrits en Stefan Klaassen. Er stonden halverwege de avond zo'n vijftig boeren rondom de boerderij. "De milieuactivisten komen hier niet binnen", zeggen de twee buurmannen.

De mogelijk actie volgde kort op de rechtszaak woensdag tegen de 67 aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims die in mei in Boxtel een varkensstal bezetten. De activisten kregen een boete van 300 euro opgelegd. Eerder gingen al geruchten rond dat er deze week nieuwe stalbezettingsacties zouden worden gehouden. Boerenorganisaties ZLTO en POV waarschuwden daarvoor.

Serieuze dreiging
Zowel ZLTO als POV spraken woensdagavond van een 'serieuze dreiging'. Er zouden ook acties door dierenactivisten op andere plekken in Nederland zijn gepland woensdagavond. Boer Gerbert Oosterlaken uit Beers was rond zeven uur nog kalm. "Ik zit te eten en er is hier niemand. Wel staat mijn telefoon roodgloeiend. Allerlei collega's en vrienden laten me weten dat er een actie bij mij zou zijn. Ik blijf nog rustig. Wat moet je anders? Maar het komt wel heel dichtbij zo."

Boeren die zich verzameld hebben bij de boerderij (Foto: Jan Waalen).