Video

Mis het niet: de hoogtepunten van Brabant Bevrijd

8 november 2019 om 20:30
nl
Op 9 november 1944 was het grootste gedeelte van Brabant bevrijd en kwam er een voorlopig einde aan de gevechten in onze provincie. Zaterdag zendt Omroep Brabant de hoogtepunten uit van de herdenkingen rond onder meer Market Garden en de Slag om de Schelde.
Geschreven door

In de terugblik zijn onder meer de parachute springende veteranen te zien, maar ook het emotionele verhaal van zanger Guus Meeuwis over zijn opa bij de Provinciale Herdenking in Waalre. Op de vele herdenkingen zagen we Poolse, Amerikaanse, Britse en Canadese gasten en zelfs hier en daar nog bevrijders. Maar er waren ook speciale gasten: een Duitse officier en zelfs Russen, die er voor het eerst bij waren.

Daarnaast waren er ook de indrukwekkende defilés van veteranen en legervoertuigen bij de herdenkingen van Market Garden in Oost-Brabant en de Slag om de Schelde in Bergen op Zoom.

Deze dag in 1944
De afgelopen maanden hield Omroep Brabant in ‘Deze dag in 1944’ je dagelijks op de hoogte van wat er zich afspeelde aan het oorlogsfront. De felle strijd om de bevrijding, de soms moeizame terreinwinst op de Duitsers, maar ook over de dood van de vele militairen en burgers en de verwoesting van Brabantse dorpen en steden.

Lees alles over de bevrijding op onze themapagina: Brabant Bevrijd

De komende maanden besteden we nog meer aandacht aan oorlog en vrede. Want de jarenlange Duitse bezetting was dan wel voorbij in grote delen van Brabant maar de Tweede Wereldoorlog nog lang niet. Op sommige plekken keerde het geweld ook volop terug en menselijk leed.

Zo werden Woudrichem en diverse Altena-plaatsen als Hank en Dussen pas later bevrijd. Vooral die twee laatste dorpen lagen lang in de vuurlinie.

Ook een paar dorpen in de Peel zijn later bevrijd.

Kranten uit 1944
Voor de rubriek 'Deze dag in 1944' mochten we putten uit het krantenarchief van Jan de Wit uit Rosmalen. Hij is een verzamelaar van kranten uit de oorlog. Wil je nog eens door de kranten bladeren, dat kan hier.

Uitzendtijden terugblik
De eerste terugblik van de Bevrijding van Brabant wordt zaterdag om 07.28 uur uitgezonden. Is dat nog te vroeg op je vrije zaterdag? De uitzending wordt om 09.08 uur, 10.48 uur, 12.28 uur, 14.08 uur en 15.48 uur herhaald en is daarna nog terug te zien bij Uitzending Gemist.

Presentatie: Willem-Jan Joachems.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.