Cadet KMA Breda seksueel mishandeld met borstel: drie militairen vervolgd

11 november 2019 om 13:00
nl
Een cadet van de Koninklijke Militaire Academie in Breda stond maandag voor de militaire rechtbank in Arnhem omdat hij wordt verdacht van het plegen van ontucht met een collega-cadet. Ook twee andere militairen worden in de ontuchtzaak vervolgd. Volgens de aanklacht werd het slachtoffer ontkleed en gefilmd terwijl de drie hem aftrekbewegingen lieten maken in zijn slaap. Ook zou het slachtoffer seksueel zijn mishandeld met een borstel.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De ontuchtzaak speelde op de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 2016. Voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem diende maandag de eerste zitting tegen een van de drie verdachten: een 22-jarige man uit het Noord-Hollandse Waarland. Hij wordt verdacht van het borstelincident en het ontkleden van het slachtoffer.

De twee andere verdachten zijn mannen van 23 uit Vught en Utrecht. De drie verdachten zijn nog in dienst van defensie, zo laat een woordvoerder van het ministerie maandag weten. De 22-jarige is geschorst. Dat geldt niet voor de andere twee. Ook het slachtoffer werkt nog voor defensie.

'Rotte appels'
Het slachtoffer riep in zijn slachtofferverklaring de krijgsmacht op om strikter de bezem te halen door aspirant-officieren die, als rotte appels, dit soort misstanden als grap beschouwen. "Ik schaam mij voor wat er is gebeurd met mij, maar ook voor wat dit doet met de goede reputatie van de krijgsmacht, die voor 99 procent bestaat uit militairen die juist een goed hart hebben voor de samenleving."

De 22-jarige verdachte zei dat hij - naar een idee van de groep - na een avond stappen in Breda de broek en onderbroek van het slachtoffer uittrok. Hij ontkent dat hij een borstel bij of tussen zijn billen heeft gestopt.

Nog geen eis tegen verdachte
Tot een strafeis tegen de 22-jarige verdachte kwam het nog niet: de officier van justitie wijzigde de aanklacht zo, dat het uittrekken van de broek door de 22-jarige en de aftrekbewegingen door de twee andere verdachten als één gezamenlijk plan zijn uitgevoerd. De rechtbank hield de zaak daarom aan om de advocaat van de 22-jarige meer gelegenheid te geven voor aanvullend onderzoek.

De twee andere verdachten zouden maandag ook terechtstaan, maar hun advocaten konden niet. Mogelijk worden die zaken alsnog buiten de rechtszaal afgedaan.

KMA vaker in opspraak
De ontuchtzaak die dus al in 2016 speelde, is niet de eerste affaire waarmee de KMA in de publiciteit komt. Onlangs nog werd een onderofficier van de KMA geschorst omdat hij student een kaakslag gaf. En in mei kwam naar buiten dat een pelotonscommandant van KMA geschorst thuis zat omdat hij meerdere seksuele relaties zou hebben aangeknoopt met leerlingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.