Kopstukken van Brabantse onderwereld opgepakt in Oss, onder wie 'Godfather' Martien R.

OSS - De 48-jarige Martien R., de 'Godfather' van de Brabantse onderwereld, is opgepakt bij een woonwagenkamp in Oss. De crimineel uit Oijen wordt in verband gebracht met meerdere liquidaties en aanslagen. Hij is samen met twee familieleden gearresteerd. Het gaat om zijn 55-jarige broer Toon en zijn 26-jarige zoon Anton.

De politie meldt dat er een grote actie bezig is op een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Volgens de politie houdt dit verband met een ‘omvangrijk onderzoek naar een criminele familie in Oss’. Drie familieleden zijn opgepakt. Martien R. werd rond half elf klemgereden in zijn auto. De andere twee werden even later op het woonwagenkamp aangehouden.

De politie noemt de actie Operatie Alfa. Justitie en politie jagen al langer op de familie R. “Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht.

LEES OOK: 'Ossenaar (26) opgepakt voor brandstichting Oss is zoon van crimineel Martien R.'

De 26-jarige Anton R. werd vorige week ook al opgepakt in een brandstichtingszaak. Maar de politie moest hem vrijdag weer vrijlaten omdat er 'onvoldoende gronden' waren om hem langer vast te houden. De zoon zou het brein zijn achter de brandstichting in het huis van Ossenaar Arie den Dekker.

LEES OOK: Leven van strontgooier Arie overhoop na getuigenverklaring: 'Al afscheid genomen van mijn kinderen'

Ernstig geweld en intimidatie
De drie kopstukken zouden zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ze volgens de politie ernstig geweld en intimidatie niet schuwen. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens.

De mannen zitten in alle beperkingen. Dit houdt in dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

De politie noemt het Operatie Alfa (bron: politie).

Het woonwagenkamp is hermetisch afgesloten voor het onderzoek. Er zit 400 man op Operatie Alfa. Dit zal volgens een woordvoerder van de politie de komende dagen ook het geval zijn. “Het hele kamp wordt nauwkeurig onderzocht.” Bewoners van het kamp hebben woensdagochtend de kans gekregen om wat spullen bij elkaar rapen en te vertrekken. “Er is opvang aangeboden aan de bewoners, maar veel mensen hebben ook zelf een onderkomen gezocht."

Eerdere zaken
Martien R. is ook bekend van de liquidatie van Hans van Geenen. De auto van de Osse drugscrimineel werd in 2008 doorzeefd met kogels op de A73. R. werd samen met zijn neef, die ook Toon heet, door de rechtbank veroordeeld, maar het hof sprak de mannen vrij.

De Oijenaar werd vorig jaar ook opgepakt voor een aanslag. Hij zou opdracht hebben gegeven om Bianca van der H. te vermoorden. Zij was de vriendin van Van Geenen. Ze overleefde de aanslag op haar leven. R. werd niet veroordeeld, omdat er niet genoeg bewijs was.

LEES OOK: Eis: 12 jaar cel voor mislukte moordaanslag op Bianca uit Oss, 'Hij heeft mijn leven kapot gemaakt'

Meer over dit onderwerp:
OSS POLITIE 112 DRUGS LIQUIDATIES AANSLAGEN MARTIEN R.