'Dit stemt mij heel droevig', sinterklaasintocht Den Bosch houdt gemoederen op social media bezig

BOSCH - Kinderen met pietenmutsjes op het hoofd, die vrolijke sinterklaasliedjes zingen. Volwassenen die de kinderen overschreeuwen met anti-zwarte pietenleuzen. Andere volwassenen, pro-pieten, die dat weer proberen te overstemmen door hun motoren te laten ronken. En overal op straat politie. Zo ziet de Bossche sinterklaasintocht in 2019 eruit. Social mediagebruikers zijn verontwaardigd, of zelfs verdrietig. "Dit stemt mij heel droevig."

Een twitteraar schrijft: "Sinterklaasintocht in onze straat, super leuk. Helaas komt het ‘weg met zwarte piet’ geroep er luid bovenuit.... verschrikkelijk voor die kinderen! Ik ben ook niet helemaal fan van Piet maar dit is niet de manier." Een ander schrijft: "Er staan kinderen om jullie heen, gedraag je."

En weer een ander schrijft heel treffend: "Wie had vroeger toch kunnen bedenken dat dit soort politie inzet nodig zou zijn bij een sinterklaasintocht in mijn stad.. dit beeld stemt mij echt heel droevig."

En op Facebook zegt iemand: "Het feest waar de kinderen verstandiger lijken te zijn dan de volwassenen." Nog een ander: "Voor en tegen, voor allebei valt wat te zeggen. Maar voor volwassenen die actievoeren tijdens een evenement voor kinderen heb ik geen enkele sympathie. Van welk kamp ze ook zijn. Walgelijk."

Tekst gaat verder onder de tweet

Sommige Bosschenaren kozen op voorhand al eieren voor hun geld. Op Facebook schrijft iemand: "Nou, daarom zitten wij thuis en gaan wij er niet heen, stelletje mafkezen."

Meisje met middelvingers
"Een aanwezige fotograaf legde vast hoe een jong meisje twee middelvingers opstak tijdens het kinderfeest. Die foto circuleert ook op social media. "Wat een foto. het gaat toch ook helemaal nergens over."

Tekst gaat verder onder de foto

Kinderfeestje? (Foto: Bart Meesters)

Op de Buitenhaven stonden zondagmiddag zowel voor- als tegenstanders van de figuur zwarte piet. Er waren demonstranten van Den Bosch Kan Het, ondersteund door mensen van Kick Out Zwarte Piet. Het andere 'kamp' werd gevormd door supporters van FC Den Bosch en een klein aantal Pegida-aanhangers. Binnen de pro-zwarte pietengroep werden twee rookbommen afgestoken. Ook zou er flink gescholden zijn richting de anti-pieten-demonstranten.

Toen laatstgenoemde groep de stad met bussen wilden verlaten, probeerden de voorstanders van zwarte piet in de buurt te komen. Een flink ME-peleton was op de been om dat te voorkomen.