Politie vindt zes verstopte mannen in cocaïnewasserij, verdachten hielden zich urenlang schuil

19 november 2019 om 08:45
nl
In Sint Willebrord is maandagavond een cocaïnewasserij gevonden. De politie heeft zes mannen gearresteerd die zich probeerden te verschuilen in de loods waarin de wasserij werd aangetroffen. De mannen, enkelen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, zijn in de leeftijd van 29 tot en met 58 jaar. Later op de avond werd ook nog een 'flinke hoeveelheid' cocaïne gevonden.
Geschreven door

De politie kreeg maandagmiddag rond 17:45 uur een melding over een vreemde lucht en ging op onderzoek uit. In het oppervlaktewater werden restanten van drugsafval gevonden, hierna werd de loods onderzocht waar de wasserij zat. In eerste instantie werd er niemand in de loods aangetroffen.

De brandweer heeft vervolgens het riool schoongespoten. In de buurt hadden ze vorige week al een benzinelucht geroken. Maar omdat er een benzinepomp is en de snelweg A58 er naast ligt was die geur niet ongewoon.

Verkeersbord
Terwijl de ontmanteling maandagavond werd voorbereid, ontstond er ineens ophef rond het pand. Agenten schreeuwden. Er renden twee mannen over een zijweg van de Dorpsstraat. Ze leken te vluchten. Eén van hen werd tegen de grond gewerkt door een politieagent. Een brandweerman en toezichthouder hielpen mee met de arrestatie. Kort daarna werden nog vier mannen gevonden en gearresteerd. Een van de arrestanten werd na zijn aanhouding vastgeketend aan een verkeersbord.

 

De mannen zijn daarna zorgvuldig gefouilleerd en kregen een overall aan. Het lijkt er op dat dat was om te voorkomen dat er sporen zouden verdwijnen maar ook om tegen te gaan dat ze chemische stoffen zouden verspreiden.

Politieagenten verzamelden zakken vol met kleding van de vermeende laboranten. Ook andere sporen zijn veilig gesteld.

 

Misschien Colombianen?
Van de verdachten hebben er enkelen dus 'geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland'. Die omschrijving wordt vaak gegeven voor mensen van buiten Europa. Enkele mannen hadden een Zuid-Amerikaans uiterlijk. Maar of het om bijvoorbeeld Mexicanen of Colombianen gaat is onbekend.

De Mexicaanse ambassade meldde later dat er geen ingezetenen van dat land zijn opgepakt.

Op straat werd gefluisterd dat het ging om Albanezen. De politie wil verder niks zeggen over hun nationaliteit.

Agenten hebben na de arrestatie de loods en een omliggende terreinen uitgekamd met onder meer een speurhond. Maar er werd niemand meer gevonden.

De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) en de technische recherche hebben de hele maandagavond onderzoek gedaan.

De burgemeester van de gemeente Rucphen kwam nog een kijkje nemen en sprak met politie en brandweer.

Zakken coke
Later op de avond vonden agenten binnen in het pand een 'flinke hoeveelheid' cocaïne maar hoeveel precies werd niet gezegd.

Iets na middernacht is het onderzoek onderbroken. Agenten haalden plastic zakken uit het pand, vermoedelijk met de cocaïne. Die zakken werden in een politiewagen geladen. De auto ging met extra bewaking naar een bureau in de buurt. De politie bevestigde dat waardevolle spullen zijn weggehaald. Een bewakingsteam bleef achter. Dinsdag gaat de ontmanteling verder.

Wachten op privacy instellingen...

In een cocaïnewasserij worden de cocaïne en de materialen waarin de drugs verstopt zitten, zoals bijvoorbeeld kleding of levensmiddelen, gescheiden van elkaar. Daarvoor zijn chemische vaak brandbare stoffen nodig en daarom wordt een wasserij ook wel een coke-lab genoemd.

Het is de tweede keer dat de politie dit jaar in Brabant een cokewasserij oprolt. In oktober werd in Heeswijk-Dinther ook een laboratorium gevonden voor het wassen van cocaïne. Dat lab was nog in aanbouw.

Dit soort labs komen veel minder voor dan xtc en speed maar ze worden de laatste tijd wel wat vaker ontdekt dan vroeger. Net over de grens in het Zeeuwse Oud-Vossemeer vond de politie eerder dit jaar nog een heel groot cokelab.

Wiet
In dezelfde loods aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord vond de politie een jaar geleden al 850 plukrijpe hennepplanten. .

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.