Moedermoord Kaatsheuvel: Michael G. krijgt tbs met dwangverpleging

KAATSHEUVEL - De 29-jarige Michael G. heeft dinsdag van de rechter in Breda tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij bracht begin dit jaar zijn moeder om het leven. De zaak zorgde eerder voor veel ophef, omdat er de dag voor het drama geen plek was voor G. op de crisisafdeling van zorginstelling Amarant. Ook was er geen plek op de psychiatrische afdelingen van omliggende ziekenhuizen.

De rechter gaat mee in met de eis van het Openbaar Ministerie. Psychiaters noemden G. eerder psychotisch. Ook de officier van justitie noemde hem ontoerekeningsvatbaar en eiste daarom geen celstraf, maar tbs met dwangverpleging.

Op woensdag 30 januari bracht G. zijn 64-jarige moeder om het leven. Hij drong haar huis binnen, sloeg hard tegen haar hoofd en schopte tegen haar buik. Op dat moment waren ook zijn partner en hun zoontje van zes maanden aanwezig in het huis aan Jan de Rooijstraat. De verdachte werd diezelfde dag nog opgepakt.

LEES OOK: Moedermoord Kaatsheuvel: justitie wil tbs met dwangverpleging voor Michael G.

Geen plek bij crisisopvang
G. stond volgens zijn broer Rini nog geen dag voor het drama met zijn koffer op de stoep van zijn psychiater, omdat hij opgenomen wilde worden. Dat gebeurde niet, want er was geen bed vrij was op de crisisafdeling.

Later bleek uit onderzoek van Omroep Brabant dat zorginstelling Amarant uit Tilburg al langere tijd in de gaten werd gehouden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Volgens persbureau ANP is de instelling nog bezig met intern onderzoek.

'Rust'
"We hebben nu rust. Dit is goed voor Michael." Schoonzus Katja is tevreden met de uitspraak. "Michael moet nu verplicht aan zichzelf werken, na deze uitspraak. Dat heeft hij nodig."

Advocaat Peter Schouten laat weten dat hij liever had gezien dat G. in een gesloten psychiatrische inrichting werd geplaatst. Psychiaters moeten dan jaarlijks kijken naar verlenging, bij tbs wordt tweejaarlijks naar verlening gekeken. Het is niet duidelijk of er een hoger beroep komt.

Meer over dit onderwerp:
MOORDEN KAATSHEUVEL RECHTSZAKEN