'Woorden moeten aan monden worden gekoppeld', onderzoek naar racistisch geschreeuw niet eenvoudig

20 november 2019 om 17:28
nl
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de racistische scheldpartijen die voetballer Ahmad Mendes Moreira zondag over zich heen kreeg tijdens FC Den Bosch-Excelsior. Daarbij worden onder meer camerabeelden bekeken, maar daders veroordeeld krijgen is niet eenvoudig: "Gehoorde woorden moeten aan bewegende monden worden gekoppeld. Of dat lukt zal moeten blijken."
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

In het stadion klonken zondag racistische beledigingen en volgens de officier van justitie is dat strafbaar. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Dat betekent dat de politie gaat onderzoeken wie zich schuldig heeft gemaakt aan racistische kreten vanaf de tribune.

Geruchten over naam
Op social media gingen beelden rond dat iemand die mogelijk een Hitlergroet zou hebben gebracht. Ook dit maakt onderdeel uit van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. “Wij hebben de camerabeelden natuurlijk bekeken en spreken nog met enkele getuigen. Op basis daarvan kunnen wij een definitieve beoordeling geven”, zegt de officier van justitie.

Er ging ook al snel een naam rond van een man die mogelijk die Hiltergroet gebracht zou hebben. Zijn naam verscheen op social media en het OM vindt dat een zeer kwalijke zaak. Mogelijk zou ook de trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, bedreigd worden. Ook deze zaak wordt onderzocht.

Het OM heeft bij het onderzoek ook contact met FC Den Bosch en de KNVB.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.