‘Met een zachte G fiets je harder’, Twan van Gendt verklaart Brabantse wielersuccessen

21 november 2019 om 00:58
Mathieu van der Poel was de grote winnaar, maar afwezig. (Foto: VI Images/archief)
Mathieu van der Poel was de grote winnaar, maar afwezig. (Foto: VI Images/archief)
Het jaarlijkse Wielergala in Den Bosch werd woensdag gedomineerd door Brabants talent. Favoriet Mathieu van der Poel uit Hoogerheide werd verkozen tot Wielrenner van het Jaar. Ook vrijwel alle andere mannelijke genomineerden hebben een rood-wit geblokt hart.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Van der Poel won de Gerrit Schulte Trofee ten koste van maar liefst vier andere Brabantse genomineerden. De enige niet-Brabantse kanshebber was Bauke Mollema. “Dit is wel heel opvallend. Met een zachte G fietst je gewoon harder”, grapt BMX'er Twan van Gendt, die naast de titel greep. “Als je kans wil maken, zou ik maar werken aan je Brabants.”

Veel clubs
Wat het geheim is? "Wielrennen hoort gewoon bij het zuiden! Bovendien hebben we hier heel veel clubs", verklaart genomineerde Mike Teunissen uit Rosmalen. "De faciliteiten zijn hier gewoon net wat beter, waardoor het net wat makkelijker is om door te stoten." Hij heeft nog wel aan advies. "Oefen op je zachte G, als je een goede wielrenner wil worden."

In deze video verklaren de renners het hoge Brabant-gehalte op het podium.

Wachten op privacy instellingen...

Geen Dumoulin
De afgelopen vijf jaar viel de prijs in handen van Tom Dumoulin. Vanwege een slecht seizoen na een knieblessure, werd hij dit jaar niet genomineerd. Van der Poel sprong dus in dat gat. Vooral de grandioze winst in de Amstel Gold Race staat veel wielerfans nog op het netvlies. "Hij is zo compleet en goed. Een terechte winnaar", vindt Teunissen.

Wachten op privacy instellingen...

De genomineerden bij de mannen:

  • Twan van Gendt uit Den Bosch
  • Steven Kruijswijk uit Nuenen
  • Harrie Lavreysen uit Luyksgestel
  • Mathieu van der Poel uit Hoogerheide
  • Mike Teunissen uit Rosmalen
  • Bauke Mollema uit Groningen

Van der Poel kwam zijn prijs overigens niet zelf ophalen. Hij was dinsdag nog bij de uitvaart van zijn opa in Frankrijk: wielerlegende Raymond Poulidor. Van der Poel zal de prijs daarom later in ontvangst nemen. Ook Kruijswijk en Mollema waren afwezig.

Bij de vrouwen pakte Annemiek van Vleuten de titel. Ze won onder andere ten koste van Marianne Vos uit Babyloniënbroek. Lorena Wiebes pakte de titel Talent van het Jaar.

Wachten op privacy instellingen...