Syriëganger Fatima H. (24) uit Tilburg langer in voorarrest

22 november 2019 om 15:27
nl
Fatima H., de Syriëganger uit Tilburg die deze week op Schiphol werd aangehouden, blijft veertien dagen langer vastzitten. Ze werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Er bestaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) een kans dat ze na haar straf uitgeleverd wordt naar Marokko.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De 24-jarige terugkeerster uit het strijdgebied van IS meldde zich eind oktober bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze werd vervolgens door Turkije het land uitgezet en dinsdagavond op luchthaven Schiphol aangehouden.

IS-bruid?
Fatima H. zat zo’n vijf jaar lang in Syrië. Dat is bekend omdat de moeder (53) van Fatima in 2014 geld zou hebben overgemaakt naar haar dochter in Syrië. Daarvoor stond de moeder onlangs voor de rechter. Ook het nichtje van Fatima moest zich verantwoorden. Zij had eveneens geld overgemaakt naar Fatima.

De exacte reden waarom Fatima – waarschijnlijk als IS-bruid - afreisde naar Syrië, is niet duidelijk. Er is niets bekend over haar jeugd of over haar eventuele radicalisering. Ze kreeg in Syrië twee kinderen die inmiddels 3 en 4 jaar oud zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.