Verdachten treinschieten Breda naar huis, maar worden wel vervolgd voor wapenbezit en vernieling

BREDA - De twee jongens die verdacht worden van het beschieten van twee treinen in de buurt van Breda op vrijdagavond mogen naar huis.

Ze werden vrijdagavond opgepakt en hebben één nacht in de cel doorgebracht. "Beide jongens hoeven deze nacht niet meer op het bureau te slapen", meldt de politie zaterdagavond. De jongens komen uit Breda en Dorst.

De verdachte jongens worden wel gedagvaard voor vernieling en voor verboden wapenbezit, zo maakte de officier van justitie zaterdagavond bekend. Ze zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden. "De officier van justitie heeft hier voor gekozen vanwege de ernst van het feit en de schade."

De twee jongens hadden - toen ze vrijdag opgepakt werden - naast een balletjespistool, dat op luchtdruk werkt, ook een gasdrukpistool bij zich. Eén van de wapens vuurde stalen balletjes. De politie denkt dat hiermee de zes ruiten van twee treinen aan diggelen werden geschoten. Ook ontstonden er gaten in de wagons. Mogelijk komen de wapens uit het buitenland.

Schade
Volgens NS-topman Roger van Boxtel loopt de schade in de tienduizenden euro's. Hij pleit voor harde straffen.

Bij kinderen boven de 14 jaar kunnen zowel de ouders als het kind aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Ouders zouden de dans nog kunnen ontspringen als ze kunnen aantonen dat ze de schietpartij niet konden voorkomen. Aan de andere kant kunnen jongeren vaak geen grote bedragen betalen waardoor ouders alsnog kunnen opdraaien voor de schade. Bij schuld betalen ook verzekeringen meestal niet uit.

De beschoten treinen bleven vrijdagavond in Breda en Eindhoven op het perron staan.

LEES OOK: Jongens (15) opgepakt voor beschieten van treinen met balletjespistolen

LEES OOK: Balletjespistolen van jongens die treinen beschoten komen mogelijk uit buitenland

LEES OOK: Tienduizenden euro's schade aan beschoten treinen, NS gaat kosten verhalen

Meer over dit onderwerp:
SCHIETPARTIJEN BREDA TREINEN DORST SPOORWEGEN