Moorden in vakantiehuisje Hooge Zwaluwe: wil de rechtbank ook geen celstraffen opleggen?

27 november 2019 om 07:48
nl
De rechtbank in Breda doet woensdagmiddag uitspraak in de geruchtmakende zaak over de 'vakantiehuisjemoorden' in Hooge Zwaluwe. Een drugsdeal liep daar zo uit de hand dat er twee doden en twee zwaargewonden vielen. De officier van justitie eiste eerder geen celstraffen omdat de verdachten hebben geschoten uit zelfverdediging.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In oktober 2015 hadden twee groepen criminelen een ontmoeting in het vakantiehuisje in de polder. De Amsterdammers Brian Dalfour en Muljaim Nadzak wilden een lading cocaïne verkopen aan een groep Belgen. Een bemiddelaar zou alles regelen.

Maar de Amsterdammers lieten de Belgen in de val lopen omdat ze hen wilden beroven van hun geld. De vijf Belgen werden vastgebonden en een van hen werd neergeschoten. De Belgen vreesden allemaal voor hun leven.

Twee doden
Er ontstond een worsteling en de Belgen konden zich bevrijden. Bij de vechtpartij die ontstond in en rond het huisje werd zeker acht keer geschoten. Dalfour en Nadzak stierven.

De Belgen sloegen op de vlucht. Eentje had schotwonden en werd zwaar gewond naar het ziekenhuis in Oosterhout gebracht. De bemiddelaar was ook geraakt en werd bloedend op straat in Breda gevonden. Ze overleefden de schoten en werden verdachten.

'Pure zelfverdediging'
Na een langdurig onderzoek en een reconstructie kwamen politie en Openbaar Ministerie tot de conclusie dat de Belgen hebben geschoten maar dat ze geen keus hadden. 'Ze wilden geen geweld gebruiken, ze wilden drugs kopen'. Pure zelfverdediging dus en daar hoort geen celstraf bij, vindt de officier van justitie in Breda.

De bemiddelaar hoorde begin oktober wel een celstraf tegen zich eisen van drie jaar. Voor poging tot diefstal. De verdachten hebben een tijdje in voorarrest gezeten maar zijn al lang op vrije voeten. Ze waren bij hun proces.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.