Kabinet op hoofdlijnen eens over stikstofregels

29 november 2019 om 19:45
nl
De provincies en het kabinet zijn het in grote lijnen eens over stikstofmaatregelen om de vergunningverlening voor boerenbedrijven weer op gang te helpen. Voor alle provincies gaan dezelfde regels gelden. Landbouwminister Carola Schouten (CU) sprak vrijdag voor de vierde keer met twaalf 'stikstofgedeputeerden' van de provincies.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Er was onenigheid over hoe eerdere plannen van het kabinet geïnterpreteerd moeten worden. Provincies gaan zelf voor een deel over de manier waarop vergunningen worden verleend. Na boerenprotesten trokken verschillende provincies de beleidsregels in, en besloten de gedeputeerden en het kabinet met elkaar om tafel te gaan.

Soepeler regeling bij uitbreiding
Het akkoord gaat vooral over nieuwe vergunningen voor boeren, bijvoorbeeld als ze willen uitbreiden. Zij krijgen een soepeler regeling dan de provincies in eerste instantie wilden toepassen.

De versoepeling zit volgens de NOS in de stikstofruimte die boeren tot hun beschikking hebben als ze gaan verbouwen of verkopen en een nieuwe vergunning krijgen. Die stikstofruimte wordt in het akkoord berekend op basis van de grootte van de stal; sommige provincies gingen in oktober nog uit van het aantal dieren dat daadwerkelijk in de stal staat. Dat is vaak een lager aantal dan waar in de stal ruimte voor is.

Opmerkelijk is dat over het extern salderen, waarbij de stikstofruimte van een boer die stopt naar een ander bedrijf of project gaat, geen besluit wordt genomen. Dat was juist een punt waarover veel onrust was ontstaan. Het kabinet zal hier later een knoop over doorhakken. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen niet mogelijk.

Bij boeren die worden uitgekocht door provincies mogen zij vermoedelijk besluiten om meer dan 30 procent van de gespaarde stikstofruimte terug te geven aan de natuur, zeggen ingewijden. Zo komt het kabinet de provincies tegemoet, die in principe een strenger beleid willen handhaven.

Lees alles over de stikstofcrisis op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.