Geen tientallen maar honderden pinautomaten ABN AMRO dicht na ‘nieuwe golf gewelddadige plofkraken’

2 december 2019 om 17:55
nl
ABN AMRO heeft per direct 470 geldautomaten door heel Nederland gesloten vanwege een 'een toename aan gewelddadige plofkraken'. Het is nog niet duidelijk hoeveel Brabantse pinautomaten op slot gaan. Onder meer in Breda, Tilburg en Zundert vonden de afgelopen twee weken gewelddadige plofkraken plaats.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

In een verklaring stelt de bank dat het met name gaat om een bepaald type pinautomaat dat structureel het doelwit is geweest van criminelen. "Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden voorop. Daarom hebben we besloten per direct de geldautomaten van dit type tijdelijk te sluiten." Al het geld is de afgelopen dagen uit deze automaten gehaald.

Onlangs stelde ABN AMRO nog tientallen pinautomaten te sluiten door de golf aan plofkraken. Volgens een woordvoerder van de bank waren dat locaties waar de kans op een plofkraak het grootst was. Maar omdat het aantal kraken in de tussentijd niet afnam, sluit de bank nu dus honderden automaten. "Het was niet langer verantwoord dit type automaat open te houden." Dit jaar vonden er tot nu toe zeven plofkraken plaats in Brabant en één poging daartoe.

Weken tot maanden
Waar de gesloten pinautomaten precies staan, wil ABN AMRO niet zeggen. Volgens de bank wordt per locatie gekeken wat de beste oplossing is. Zo kan ABN AMRO er voor kiezen een nieuw type geldautomaat te installeren, maar kan verplaatsing naar een andere plek ook een optie zijn. Daardoor kan de sluiting per locatie variëren van enkele weken tot maanden.

De bank heeft in heel Nederland zo'n 900 geldautomaten. Zo'n 380 van de dichtgegooide automaten zijn van ABN AMRO, 90 andere zijn recent omgebouwd tot een Geldmaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.