Kostbare zadels gestolen bij minstens zeven paardenstallen: 'We hebben 50.000 euro schade'

7 december 2019 om 14:15
In Heeze werd de deur met geweld opengebroken om bij de zadels te komen (foto: Twitter Henk van den Berg).
In Heeze werd de deur met geweld opengebroken om bij de zadels te komen (foto: Twitter Henk van den Berg).
Verontwaardiging en ongeloof over zoveel brutaliteit. Dat is het gevoel wat bij veel eigenaren van paardenstallen overheerst na verschillende inbraken. De dieven hadden het gemunt op de kostbare zadels. Vooral paardenhouders uit Zuidoost-Brabant waren de afgelopen maand de klos: ten minste zeven van hen werden bestolen.
Geschreven door

In Heeze hebben de dieven vorige maand de grootste slag geslagen. Daar werd in een straat twee keer ingebroken. Bij paardenfokker Dings was de buit het grootst. "Ze hebben 13 zadels meegenomen. Een aantal was net nieuw en er zat een heel stel exclusieve zadels tussen, die kosten 4.000 tot 5.000 euro per stuk. De politie sprak over een schade van 10.000 euro, maar die loopt eerder tegen de 50.000 euro", zegt Michelle Dings van de fokkerij.

Onverschrokken
Buiten boosheid over zo'n grote diefstal overheerst verbazing over de brutaliteit van de dieven. Twee weken eerder was bij Dings al een poging gedaan om binnen te komen, maar die was mislukt. Halverwege november zijn vermoedelijk dezelfde daders teruggekomen met zwaarder geschut. "Ons halve kozijn lag eruit en ze zijn met boren in de weer geweest. Er waren gewoon mensen aanwezig. Het is ongelofelijk dat niemand iets heeft gehoord."

Hetzelfde ongeloof heerst er even verderop in de straat bij stal Gerlings. "De dieven hebben echt op de uitkijk gestaan en toen de laatste mensen de stal verlieten, hebben ze toegeslagen. Ik was die dag wat traag met het aanzetten van het alarm waardoor ze ongestoord hun gang konden gaan. Ik hoorde wel de honden aanslaan maar zag niets vreemds. Waarschijnlijk zijn ze daarom wel gestoord en hebben ze maar drie zadels meegenomen."

Neergeslagen
In Eindhoven hebben ze een week of twee geleden een soortgelijke ervaring gehad bij 'Eerste Eindhovense Pony Manege'. "Er waren nog mensen bij de bar. Een zadelkamer was open. De dieven hebben daar negen sloten van kluisjes opengebroken. Waarschijnlijk zijn ze toch gestoord want er waren nog meer kluisjes. Ze hebben echt grof geweld gebruikt om ze open te breken."

Bij Susan's Pony Ranch in Eindhoven was het de afgelopen jaren vier keer raak. Hierdoor zijn er ook lessen geannuleerd. Veel wil ze er niet over kwijt uit angst kwaadwillenden te attenderen op haar ranch met kostbare spullen. "Ik heb een week geen les kunnen geven omdat we zonder zadels zaten", wil Susan nog net zeggen.

'Tientallen diefstallen'
Doortje van Herk is particulier stalhouder in Leende. In mei werd ingebroken in haar stal en namen dieven drie zadels en gereedschap mee. Volgens Doortje zijn de inbraken al langer én vaker aan de gang. "Als ik de adressen binnen mijn kenniskring opsom, dan heb je het over tientallen diefstallen in een straal van zo'n 35 kilometer rond Eindhoven."

Ze heeft het vermoeden dat het om een bende zadeldieven gaat. "Ze weten waar ze naar op zoek zijn. Bij een kennis in Valkenswaard namen ze bijvoorbeeld de duurste zadels mee, en lieten de goedkopere hangen." De daders wisten ook precies hoe ze de camera's op het terrein moesten omzeilen, zegt Doortje. "Het kan niet anders dan dat die mensen hier ergens in de regio zitten."

Ieder jaar
Ieder jaar is het raak in de donkere maanden, dat laat de politie weten in een reactie op de zadeldiefstallen. Vorig jaar waren meerdere stallen in Noordoost-Brabant het doelwit. De politie probeert daar in surveillance rekening mee te houden maar roept ook burgers op extra alert te zijn en beveiligingsmaatregelen te treffen.

In de meeste gevallen zijn het pensionhouders en particulieren die worden getroffen door de diefstallen. Om hoeveel inbraken het dit jaar gaat, kan de politie niet zeggen. Er zijn volgens een woordvoerder geen concrete aanwijzingen dat er een bende actief is.

Wachten op privacy instellingen...