De dood van baby Rivano was volgens vader Kevin een ongeluk en hij geeft de schuld aan de moeder

12 december 2019 om 11:04
De rechtbank.
De rechtbank.
De dood van de zeven maanden oude Bredase baby Rivano zou heel goed het gevolg geweest kunnen zijn van een ongeluk. Dit zegt de advocaat van vader Kevin van den B. Volgens hem zou zelfs de moeder schuldig kunnen zijn aan de dood van het kind.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Advocaat Karsten Verkaart kwam donderdag aan het woord op de derde dag van het proces bij de rechtbank in Breda. De 26-jarige vader van Rivano stond terecht voor doodslag. Het kind van de Bredanaar is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in november 2017 door geweld om het leven gekomen.

'Daderschap moeder niet uit te sluiten'
Volgens de raadsman moet de verdachte volledig worden vrijgesproken en hij wijst naar de moeder: "Het is heel goed mogelijk dat zij de dader is", zegt Verkaart. Hij baseert zich onder meer op haar wisselende verklaringen: "Af en toe is er geen chocola van te maken."

Verkaart concludeerde dat de moeder op de zaterdag voordat Rivano in een ziekenhuis werd opgenomen een paar keer bij de baby is gaan kijken, terwijl ze dat zelf ontkende. "Maar ze appte wel naar haar schoonmoeder dat ze bij de baby is geweest." Op die momenten kan het dodelijke geweld ook zijn toegepast, stelde hij, al wordt dit door het OM bestreden. In de appberichten aan de oma van het kind schreef de moeder bovendien onder meer dat haar zoontje eruit zag alsof hij doodging.

Vader alleen thuis met kind
Het OM heeft al eerder laten weten dat het niets ziet in de redenering van de verdediging. Op de avond vóórdat het kind zwaargewond naar een ziekenhuis werd gebracht, was zijn vader een tijd alleen in hun huis. Zijn vrouw was toen afwezig, ze moest wiet kopen. Rivano’s moeder werd overigens wel lange tijd als verdachte aangemerkt, maar in de loop van het onderzoek is de verdenking op de vader komen te liggen. De zaak tegen haar vanwege vermeende betrokkenheid is officieel vorige maand geseponeerd.

Tegen Kevin van den B. werd dinsdag vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens de officier van justitie kan het niet anders zijn geweest dan dat de vader zijn zoontje zo hard heen en weer heeft geschud dat het kind bloedingen onder het hersenvlies en op het netvlies kreeg. Daaraan zou Rivano zijn overleden. De rechtbank doet op 30 januari uitspraak.

LEES OOK:

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...