Boeren voeren woensdag actie bij distributiecentra Jumbo, AH, Lidl, Spar, Aldi en Nettorama

16 december 2019 om 19:37
nl
Boeren gaan woensdag actievoeren bij negen distributiecentra in Brabant. Dat meldt de NOS op basis van een brief die actiegroep Farmers Defence Force (FDF) naar de betrokken gemeentes heeft gestuurd.
Geschreven door

Het gaat om distributiecentra in Den Bosch, Veghel, Breda (Jumbo), Tilburg (Albert Heijn), Etten-Leur (Lidl), Waalwijk (Spar), Best, Roosendaal (Aldi) en Oosterhout (Nettorama). In heel Nederland gaat het totaal om ruim veertig distributiecentra.

De gemeenten zijn ingelicht omdat demonstraties vooraf moeten worden aangemeld. FDF verwacht woensdag bij elk distributiecentrum zo'n 250 tot 1500 betogers, zo is te lezen in de brief aan de gemeentes. In de brief staat onder meer dat de boeren 'voor zo min mogelijk hinder' zullen zorgen tijdens de protesten.

Landbouw Collectief verbaasd
Een woordvoerder van overkoepelende boerenorganisatie Landbouw Collectief laat maandagavond aan Omroep Brabant weten de FDF-lijst met locaties 'met verbazing te hebben bekeken'. "Er gaat woensdag iets gebeuren", laat ze weten. Maar wat en waar precies kan ze maandagavond niet zeggen, omdat ze het nog niet weet. De lijst kan volgens haar 'een bliksemafleider zijn'.

Het enige dat de woordvoerder wel kan kan zeggen, is dat 'alle boeren woensdagochtend worden geïnstrueerd over wat er gaat gebeuren'. “Dat geldt ook voor de boeren van Farmers Defence Force”, geeft ze aan.

Kort geding
Aanvankelijk waren de geluiden dat de distributiecentra van verschillende supermarkten bezet zouden worden. Tijdens het kort geding in Lelystad bleek dat dat niet de bedoeling was.

De brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) spande een kort geding aan om de acties bij de distributiecentra te verhinderen. De uitspraak is dinsdag om elf uur.

Dynamische acties
De advocaat van FDF die ook is aangesloten bij het Landbouw Collectief, zei tijdens het kort geding dat de acties 'dynamisch' zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. De boeren willen van plaats naar plaats trekken en hebben daarvan melding gedaan bij diverse gemeenten. FDF was maandagavond niet bereikbaar om de acties te kunnen bevestigen.

Boeren voeren al enige tijd actie vanwege de regels voor de stikstofuitstoot en de PFAS-normen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.