'Niet in je uppie van a naar b' en daarom doet Eindhoven mee aan groot deelautoproject

18 december 2019 om 09:18
nl
De gemeente Eindhoven doet als enige Brabantse gemeente mee aan een grootschalig project waarbij in 2021 zo'n 100.000 deelauto's worden ingezet. De bedoeling is dat minimaal 700.000 mensen er gebruik van gaan maken. Organisaties, bedrijven en huishoudens kunnen auto's ter beschikking stellen om te delen met anderen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) tekent hiervoor woensdag een akkoord met onder meer de gemeenten. Volgens haar hebben deelauto's tal van voordelen:

  • Een deelauto wordt efficiënter gebruikt. Een auto staat nu gemiddeld 23 uur per dag stil.
  • Het delen van een auto zorgt voor 8 tot 13 procent minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en minder fijnstof en stikstof.
  • Ook komen er zo meer parkeerplaatsen beschikbaar.

Dit jaar 515.000 autodelers
Dit jaar maken in Nederland zo'n 515.000 mensen gebruik van een deelauto. Dat zijn er 115.000 autodelers meer dan vorig jaar. Deelauto’s komen vaak in de plaats van een eigen tweede auto.

Naast Eindhoven tekenen woensdag twintig grote plattelandsgemeenten voor de Green Deal Autodelen II. Daarbij zijn geen Brabantse gemeenten.

'Steeds drukker'
In oktober kondigde het provinciebestuur al aan meer in te willen zetten op deelauto's. "Het wordt steeds drukker op de Brabantse wegen en natuurlijk blijven we investeren in het aanpakken van knelpunten", zegt provinciebestuurder Christophe van der Maat. "Maar we zullen ook stappen voorwaarts moeten maken door meer mobiliteit met elkaar te delen. Niet langer in je uppie van a naar b, dat gaan we als provincie stimuleren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.