Video

Drie schapen doodgebeten, steeds meer aanwijzingen dat er een wolf is in Boekel

19 december 2019 om 16:23
nl
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de wolf is in de gemeente Boekel. Begin deze week werd een wolfachtige viervoeter nog min of meer toevallig gefilmd. De afgelopen twee nachten zijn drie schapen in Boekel en Venhorst doodgebeten. Schapenhouder Rini van de Broek is ervan overtuigd dat de dader een wolf is. "De schapen zijn allemaal in de nek gebeten en de stukken vlees en bot lagen meters verderop."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Rini voelt zich als bestuurder voor schapenhouderijen verantwoordelijk te waarschuwen voor de wolf. Begin deze week werd het eerste schaap doodgebeten. "Toen werd er gezegd dat een wolf doorreist dus dat we hier in de omgeving veilig zouden zijn. Maar nu zijn er twee schapen in Venhorst doodgebeten, dat ligt vijf kilometer verderop."

Angst
Rini die zelf ook schapen heeft zegt dat de angst is toegeslagen onder de schapenhouders. "Je kunt je kudde niet beschermen. Een grazende kudde kun je hooguit afschermen met een elektrische afzetting van minimaal 1,40 meter hoog, anders springt de wolf eroverheen. Om die afzetting telkens te verplaatsen, is niet te betalen."

Een dierenarts en een DNA-expert zijn deze week naar de gedode dieren komen kijken. "Hun eerste reactie is ook dat er een wolf actief is. Over een maand krijgen we de definitieve uitslagen."

Leo Linnarzt beoordeelt foto's op wolvenbeten. "Kenmerkend is de keelbeet. Alleen de wolf heeft genoeg kracht om zo een schaap te doden. Toch blijkt dat een enkele hond ook een keelbeet toepast. Om definitief uitsluitsel te krijgen wordt het achtergebleven DNA getest. Als een wolf een schaap gedood heeft krijgt de schapenhouder de schade vergoed."

Doodstrijd
"Alle dieren zijn van voren aangevallen. Andere roofdieren, zoals een vos, vallen van achteren aan", begint Rini uit te leggen waarom de wolf verdacht wordt. "Ze hebben allemaal een nekbeet. De kracht waarmee dat gebeurd is, de beten tot op het bot en de achtergebleven stukken vlees en bot wijzen op een enorme doodstrijd. Het zijn allemaal tekenen dat een wolf bezig is geweest."

In Drenthe zijn er al tientallen schapen slachtoffer geworden van wolven. Rini maakt zich niet alleen druk over de toekomst van schapenhouderijen maar ook voor hondenbezitters, veulentjes en kinderen. "Die wolven zullen steeds minder bang worden. We leven hier veel meer op elkaar dan in Duitsland waar hele roedels wolven in de luwte leven."

Juichstemming
Wat de impact is op de schapen die bij de aanval aanwezig waren, is afwachten. "Veel schapen zijn nu drachtig. Wat zal het gevolg zijn voor de lammetjes. Zullen er abortussen zijn door stress die de schappen hebben gehad? Worden er schapen ziek?" Rini zit vol vragen, onzekerheden en angst. "Ik wil vooral de juichstemming dat de wolf na zoveel jaar weer gesignaleerd is temperen. Zo leuk is het allemaal niet."

Martijn Lambrechts die juist opkomt voor de belangen van de wolf onder meer op het 'wolvenplatform' zegt dat er goedkope voorzorgsmaatregelen zijn om kudde schapen te beschermen. "De goedkoopste oplossing is een 'Fladry', dat is om de zoveel meter een plastic flapje aan de omheining hangen. De wolf zal dit flapperende ding niet vertrouwen en uit de buurt blijven. Een plastic zakje werkt ook al. Duurder is het om de boel te laten bewaken door kuddehonden, want die kosten 3000 euro per stuk."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!