Video

Straffen voor 'crimineel slagveld' in Eindhoven pakken in hoger beroep nogal anders uit

24 december 2019 om 10:11
nl
De straffen voor mannen die betrokken waren bij ‘het criminele slagveld’ tussen leden van motorbendes aan de Medoclaan in Eindhoven pakken in hoger beroep nogal anders uit dan bij de rechtbank. Een 39-jarige man die van de rechtbank in Den Bosch het langst de cel in moest, is nu juist vrijgesproken. En een 30-jarige man die eerder werd vrijgesproken, gaat alsnog vier jaar de cel in, zo heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De twee mannen waren met twee andere leden van motorclubs betrokken bij de schietpartij voor een villa aan de Medoclaan, in oktober 2014. Alle vier, aangesloten bij No Surrender of Satudarah, schoten op elkaar. Justitie noemde de schietpartij ‘een crimineel slagveld’, al raakte er niemand gewond. De mannen zouden ruzie hebben gehad over geld. De 39-jarige man was al in de villa toen de andere drie op hem afkwamen. Hij heeft ook geschoten, maar het hof ziet dit als noodweer.

Bekijk de beelden van de schietpartij en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

Vrijgesproken van diefstal
De rechtbank legde de man in juli 2016 de hoogste straf op. Dit kwam, omdat hij niet alleen werd veroordeeld voor de schietpartij, maar ook voor een gewelddadige diefstal in Tilburg. In hoger beroep is hij van dat laatste vrijgesproken. Er is toentertijd DNA van hem gevonden op het plaats delict, maar volgens het gerechtshof wil dat niet zeggen dat hij op de dag van de diefstal daar was. Het materiaal kan ook eerder zijn achtergelaten.

Het hof oordeelde ook anders over de 30-jarige man die eerder werd vrijgesproken. Hij ontkende bij de schietpartij betrokken te zijn geweest. De rechtbank vond de verklaringen van een aantal agenten, die hem op beelden van de schietpartij herkenden, niet overtuigend genoeg om hem te veroordelen. Het gerechtshof vindt dit wel. Ook vanwege het feit dat hij als eerste met getrokken wapen het terrein voor de villa was betreden.

Andere twee
Voor de andere twee betrokkenen verandert er weinig. Deze 29-jarige en 43-jarige mannen kregen respectievelijk drieënhalf en vier jaar gevangenisstraf van de rechtbank. Het hof veroordeelde hen tot vier jaar cel.

De advocaat-generaal bij het hof wilde dat de mannen zeven jaar cel in gingen, maar daar ging het hof niet in mee. Ook wilde hij een jaar langer cel voor de man die nu niet meer wordt vervolgd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.