FC Den Bosch legt stadionverboden op na racistische scheldpartijen tijdens wedstrijd tegen Excelsior

6 januari 2020 om 10:11
nl
FC Den Bosch heeft een aantal supporters een stadionverbod opgelegd voor ‘wangedrag’ tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira kreeg tijdens die wedstrijd vanaf de tribunes allerlei racistische kreten naar zijn hoofd geslingerd. De voetbalclub wil maandag niet zeggen om hoeveel stadionverboden het precies gaat.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Ook benadrukt Ester Bal, woordvoerder van de club, dat het niet per se gaat om 'stadionverboden in de categorie discriminatie/racisme’. “We houden het voor nu algemeen bij wangedrag”, zegt ze. “Denk bijvoorbeeld aan bekers met bier naar het veld gooien.”

Wanneer voetbalbond KNVB de stadionverboden overneemt, worden de nu opgelegde verboden landelijk, geeft ze verder aan. Nu gaat het nog om een verbod om wedstrijden van FC Den Bosch te bezoeken.

Onderzoek klaar
FC Den Bosch heeft het eigen onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd op 17 november tegen Excelsior afgerond, laat Bal verder weten. Het onderzoeksrapport ligt volgens haar sinds 16 december bij voetbalbond KNVB. De bond moet het bekijken en dat is voor de feestdagen niet meer gebeurd. “Maar mogelijk gebeurt dat deze week”, zegt Bal.

Vervolgens komen de club, de KNVB en het Openbaar Ministerie samen naar buiten met de onderzoeksresultaten en naar verwachting ook met maatregelen om racisme in het voetbal aan te pakken. "We trekken in de communicatie gezamenlijk op, zo is afgesproken", zegt Bal. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat maandag weten dat er over het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak nog geen duidelijkheid is. “Over een aantal weken is er wellicht wat meer te vertellen over de voortgang van het onderzoek”, geeft hij een voorzichtige verwachting.

Tuchtcommissie KNVB
De aanklager betaald voetbal heeft de zaak van de spreekkoren doorverwezen naar de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal, zo werd maandag ook bekend. FC Den Bosch was eerder al in beschuldiging gesteld voor wanordelijkheden door een deel van de aanhang in het duel met Excelsior. De aanklager heeft er nu voor gekozen geen schikkingsvoorstel uit te brengen, maar om de zaak rechtstreeks ter behandeling aan de tuchtcommissie voor te leggen. De aanklager vindt dat de zaak, gezien de maatschappelijke impact en discussie, zich niet leent voor het uitbrengen van een schikkingsvoorstel.

Het racistische gejoel bij FC Den Bosch veroorzaakte hevige verontwaardiging in binnen- en buitenland. Ook omdat FC Den Bosch aanvankelijk ontkende dat er iets aan de hand was. Ook laaide de kritiek weer op over de halfslachtige aanpak van racisme in het betaald voetbal en het amateurvoetbal.

LEES OOK:

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.