Zien gedupeerde klanten Just Wellness hun geld nog terug? 'Van een kale kip kun je niet plukken'

9 januari 2020 om 12:00
nl
De kans dat klanten van Just Wellness hun geld terugzien nu het bedrijf failliet is, is ‘vrij klein’. Dat is het oordeel van Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. Hij zegt dat klanten bij dit soort faillissementszaken achteraan in de rij belanden.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Het is heel simpel: van een kale kip kun je niet plukken”, zegt hij. “Er is waarschijnlijk een hele rij van schuldeisers. Dus ik vrees dat ze weinig kans maken.”

De omstreden schoonheids- en ontharingsketen werd woensdag failliet verklaard. Duizenden mensen hebben klachten over het bedrijf. Ook willen veel klanten hun geld terug. Zij hebben vooruit betaald voor behandelingen en die niet gehad.

Vorderingsformulier
De aangestelde curator heeft op zijn site een vorderingsformulier staan. Klanten kunnen op die manier een poging doen hun geld terug te krijgen. Daar kom je termen tegen als ‘recht van reclame’ en ‘eigendomsvoorbehoud’. Niet voor iedereen even duidelijk, maar volgens curator Flip Schreurs is dit nu eenmaal hoe het vorderen werkt.

Spierenburg is het daar niet mee eens. “Aan de procedure kun je niet veel veranderen. Maar de uitleg kun je wel begrijpelijk maken”, zegt hij. “Hoe kun je nu van een doorsnee consument verwachten dat hij begrijpt wat het recht van reclame is? Gebruik gewone klare taal en ga niet met allemaal juridische termen strooien.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoe dan ook, het formulier invullen biedt volgens Spierenburg geen garantie op geld terug. Of mensen bij een doorstart meer kans maken om nog iets van het bedrijf te krijgen, is volgens hem ook de vraag. "Dat hangt er echt vanaf welke afspraken de nieuwe partij overneemt."

Site overbelast
Veel mensen lijken overigens interesse te hebben in het formulier. Het is donderdag erg lastig om op de site van het advocatenkantoor te komen waar Schreurs werkt. Hoeveel mensen het formulier al hebben ingevuld, weet hij niet. “Daar heb ik geen zicht op”, vertelt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.