Video

Agenten tijdens oud en nieuw in de val gelokt en bekogeld met brandbommen

10 januari 2020 om 14:04
nl
Agenten die tijdens oud en nieuw werden bekogeld met vuurwerk in de Bredase wijk Hoge Vucht, zijn volgens de politie door jongeren bewust in de val gelokt. Toen agenten in de wijk aankwamen vanwege vernielingen, stond een groep hen op te wachten met zwaar vuurwerk en molotovcocktails. “Dit is een aanslag op de politie”, zegt een woordvoerder. Zeven agenten hebben aangifte gedaan.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

De politie kwam naar de Hoge Vucht, omdat een groep van ongeveer twintig jongeren een mobiele beveiligingscamera aan het vernielen was op de Wensel Cobergherstraat. Toen agenten de straat in reden werden ze opgewacht door groepjes jongeren met zwaar vuurwerk en brandbommen. Die werden vervolgens naar de agenten gegooid.

Rob Luijten van de politie vertelt hoe angstig het voor zijn collega's was toen ze met vuurwerk werden bestookt.

Wachten op de politie
Uit beelden blijkt volgens de politie heel duidelijk dat het om een gerichte actie gaat. “Je ziet dat jongeren de agenten stonden op te wachten, die de straat in kwamen rijden. Het was dus niet zo dat de jongeren zich pas later tegen de agenten keerden."

De Mobiele Eenheid werd ingeschakeld. “Zij konden de situatie ternauwernood onder controle krijgen.” Geen van de agenten raakte gewond.

Bewoners van de wijk Hoge Vucht reageren op de aanval op de agenten.

Meer aangiftes verwacht
Wel hebben zeven agenten aangifte gedaan van onder meer mishandeling en doodsbedreiging. De politie verwacht dat er nog meer aangiftes van collega’s zullen binnenkomen. “Geen van deze agenten heeft zich hierom ziek gemeld, maar ze zijn wel echt heel erg onder de indruk van dit alles”, zegt Luijten.

De recherche is inmiddels een onderzoek gestart naar de aanval op de agenten. Er is nog niemand aangehouden. “Wel zijn er die nacht vier mensen aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren.” Maar of zij ook bij de groep raddraaiers horen, moet nog blijken.

'Ergste jaarwisseling'
Burgemeester Paul Depla overweegt een vuurwerkvrije zone in de wijk Hoge Vucht. Het was alweer zijn vijfde jaarwisseling als burgemeester van Breda. “Dit is onacceptabel. Hoe haal je het in je hoofd." Naast de mobiele camera in de Wensel Cobergherstraat, werden ook bushokjes, de ruit van een Arrivabus en nog een andere camera vernield.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.