Video

Rechtszaak tegen Johan van Laarhoven in Nederland gaat door, ook al zat hij jaren in Thaise cel

16 januari 2020 om 10:18
nl
Johan van Laarhoven kan na terugkomst in Nederland nog steeds een rechtszaak tegemoet zien. Het OM in Breda blijft de voormalige coffeeshophouder vervolgen voor belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van meer dan 20 miljoen euro. Zijn advocaten willen vragen of Van Laarhoven vrijuit kan gaan, na alles wat hij meegemaakt heeft in de 'Hel van Bangkok'.
Geschreven door

Van Laarhoven (59) was door de Thaise rechter veroordeeld voor witwassen in Thailand. Dat staat dus grotendeels los van de rechtszaak die in 2017 in Breda tegen hem en zijn broer (61) is gestart.

Die zaak laat het OM nu niet vallen, benadrukt een woordvoerder. Wel zegt het OM rekening te zullen houden in hun strafeis met de omstandigheden waaronder Van Laarhoven heeft vastgezeten. "We maken ons wel vaker niet zo populair", zegt een woordvoerster van het OM daarover. "Maar dat hij in Thailand heeft vastgezeten, is voor ons geen reden om de vervolging in Nederland te staken."

Wat het concreet betekent voor de hoogte van de strafeis is nog niet te zeggen. Maar als witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie bewezen worden, kan de celstraf al gauw oplopen tot meer dan vijf jaar.

Strafomzetting
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 7 november de straf die Van Laarhoven in Thailand kreeg, omgezet naar Nederlandse maatstaven. De 75 jaar die hij in Thailand kreeg, worden in Nederland een celstraf van 10 jaar en acht maanden.

Daar mag Van Laarhoven de 5,5 jaar die hij vast zat in Thailand vanaf trekken. Daarna gelden de Nederlandse regels over vervroegde invrijheidstelling na het uitzitten van tweederde van de straf.

De advocaten van Van Laarhoven laten weten dat ze om gratie vragen bij de minister. Ze willen kwijtschelding van de resterende straf.

Anderhalf jaar in de cel
Dat zou betekenen dat hij voor het Thaise deel van zijn straf nog zo'n anderhalf jaar cel zou moeten zitten. In de tussentijd start zijn proces voor de rechtbank in Breda.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant is al gevraagd om een planning te maken.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei donderdag dat hij een gratieverzoek voor de oud-coffeeshop serieus zal bekijken. Het feit dat Van Laarhoven vastzat in Thailand, betekent volgens Dekker niet dat hij een 'bijzondere behandeling' krijgt.

Arrestatie dreigt
Strikt formeel genomen moet Johan van Laarhoven bij zijn aankomst op Schiphol gearresteerd worden voor de Nederlandse rechtszaak die op hem wacht. Dat betekent dat hij tegelijk met het vervolg van zijn Thaise straf ook in voorarrest zit voor die zaak. Dat kan verlengd worden als de rechtbank in Breda dat nodig acht voor het onderzoek.

Het lijkt er op dat zijn advocaten gaan proberen om dat voorarrest te voorkomen. Daarmee willen ze bereiken dat Van Laarhoven na zijn uitgezeten straf, in vrijheid zijn proces kan afwachten en bezoeken.

Vrouw van Johan
De partner Johan van Laarhoven is achtergebleven in de cel. In september meldde minister Ferd Grapperhaus dat ze niet kon meedoen in de procedure. "Nederland blijft zich evenwel waar passend en mogelijk inzetten voor haar vervroegde invrijheidstelling in Thailand".

Donderdag is ook duidelijk geworden dat de Thaise autoriteiten op 27 december 2019 officieel hebben besloten Johan over te brengen. Rond de kerstdagen was er in diverse media opnieuw aandacht voor de Tilburger en zijn onzekere toekomst. Maar aan alle onzekerheid is nu een eind gekomen.

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde:

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.