Video

Motorcoureur Edwin Straver in kritieke toestand na zware val tijdens de Dakar Rally

16 januari 2020 om 14:07
nl
Motorcoureur Edwin Straver ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis na een zware crash in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. De coureur uit Rijswijk in de gemeente Altena kwam donderdagochtend ongelukkig ten val en is met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Volgens zijn vrouw moest hij gereanimeerd worden. Zijn bovenste nekwervel is gebroken.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De motorrijder ligt in het Saudi German Hospital in Riyad. Edwin reed 50 kilometer per uur toen hij viel en daarbij ongelukkig terechtkwam. Andere coureurs sloegen meteen alarm en de medische helikopter was er snel bij om eerste hulp te verlenen.

Geen hartslag
In een verklaring laat de vrouw van Straver weten dat de motorrijder 'ongeveer tien minuten geen hartslag heeft gehad'. "Hij is ter plekke gereanimeerd door artsen van de organisatie." In het ziekenhuis is inmiddels vastgesteld dat hij zijn bovenste nekwervel heeft gebroken.

Tijdens de rustdag gaf Edwin nog aan dat hij graag de finish wilde halen omdat daar zijn familie op hem wachtte. Hij liet ook weten dat hij zich bewust was van de gevaren van de Dakar Rally. "Ik ga niet zomaar over een duin heen als ik niet kan zien wat erachter zit."

 

De 48-jarige Straver was bezig aan zijn derde Dakar Rally. Hij deed alle keren mee in het kistklassement. Dat zijn motorrijders die behalve hun motor en een rugzakje de hele race niet meer bij zich hebben dan een kist van 80x45x35cm, die door de organisatie van finishplaats naar finishplaats wordt gebracht. Daar moet alles in zitten. Gereedschap, repen voor onderweg, kleding, een tent, een slaapzak eigenlijk alles wat ze tijdens de Dakar nodig denken te hebben.

 

Vorig jaar, tijdens de laatste editie van de Dakar in Zuid-Amerika, eindigde Straver op de dertigste plaats algemeen en schreef hij het kistklassement op zijn naam. Hij stond tot deze dramatische race op de 38e plek in het klassement

Zondag overleed de 40-jarige Portugese motorcoureur Paulo Goncalves. Hij kreeg een hartaanval tijdens de Dakar Rally.

Check voor al het Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar. Verslaggevers Ronald Sträter en Twan Spierts doen ook via Twitter verslag van de rally. Volg ze via @ronaldbrabant en @TwanSpierts.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.