Tilburg en Waalwijk online 'slecht of niet' bereikbaar door veiligheidsrisico Citrix

17 januari 2020 om 17:58
nl
De gemeente Tilburg is dit weekend online minder goed bereikbaar. Ook de gemeente Waalwijk laat weten voorlopig slecht, of helemaal niet bereikbaar te zijn voor inwoners die via de website of e-mail contact zoeken met de gemeente. Reden zijn de veiligheidsrisico's rond het programma Citrix.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

"Onze inwoners kunnen dit weekend geen afspraken maken via tilburg.nl, niet inschrijven voor de meedoenregeling en meldingen vanuit apps als de BuitenBeter app komen tijdelijk niet binnen", zo schrijft de gemeente Tilburg.

De gemeente Waalwijk laat weten dat ze vrijdag haar 'servers heeft uitgezet'. "Dit doen we uit voorzorg. Eerder deze week zijn er diverse hackpogingen gedaan bij andere gemeenten en instellingen met vergelijkbare systemen. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert om maatregelen te nemen", zo laat de gemeente weten.

Citrix
De gemeenten doelen op Citrix, het systeem waarmee veel instellingen thuiswerken voor hun medewerkers mogelijk maken. In december bleek er een lek in deze software te zitten. Veel gemeenten hebben inmiddels maatregelen genomen, sommige van hen hebben Citrix uitgeschakeld waardoor thuiswerken tijdelijk niet meer mogelijk is.

Tilburg en Waalwijk gaan nog een stap verder. Daar kunnen inwoners geen contact meer opnemen met de gemeente.

Duur van de maatregel
Tilburg geeft aan maandag te kijken of de situatie weer veilig is. In Waalwijk wordt geen enkele belofte gedaan: "Het is nog niet bekend wanneer de problemen zijn opgelost. Veiligheid staat in deze voorop."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.