Video

Ooggetuige van arrestatie Joey D.: 'Ik zag de kruitdampen naast mij opstijgen'

22 januari 2020 om 07:00
nl
Een 48-jarige man was dinsdag nietsvermoedend aan het werk in Rosmalen, toen hij getuige was van de omsingeling en arrestatie van Joey D. "Ik hoorde de schoten vanuit ons pand en zag de kruitdampen vanuit het raam naast mij opstijgen", vertelt de ooggetuige aan Omroep Brabant.
Geschreven door

De 27-jarige Joey D. had zich in zijn appartement aan de Schoolstraat verschanst nadat hij eerder die middag was veroordeeld tot vijftien jaar en zes maanden cel voor de moord op zijn oom Martie Heesbeen.

De ooggetuige, die anoniem wil blijven, was aan het werk in een kantoor in de Dorpsstraat. "Rond één uur stonden er ineens politieagenten in de straat", vertelt hij. "Op een gegeven moment zagen we iemand met een vuurwapen voor het raam staan. Dat was wel dreigend. Daarmee liet hij duidelijk weten dat hij not amused was. Ik dacht: sensatie!"

Toen kreeg hij van een collega te horen dat het om een veroordeelde moordenaar ging. De ooggetuige zag hoe agenten hun wapens trokken. D. trok daarop de gordijnen dicht, waarna de agenten zich terugtrokken in het portiek.

In het vizier
De politie nam het kantoorpand in, om zo de woning van de veroordeelde D. goed in het vizier te hebben. "Ik hoorde een aantal schoten vanuit ons pand. Dat was even schrikken. De knallen waren erg hard en ik zag de kruitdampen vanuit het raam naast mij opstijgen."

"Ik heb geen schoten van de kant van Joey D. gehoord", vertelt de ooggetuige. "Maar agenten schieten ook niet voor niets. Dus zij zullen er een goede reden voor hebben gehad. Misschien waren het waarschuwingsschoten. De afstand was ongeveer tachtig meter."

Verscholen agenten
"Omdat wij vanuit ons pand alleen zicht hadden op de achterkant van de flat, zagen we niet dat er inmiddels een flink aantal agenten en een arrestatieteam waren gearriveerd. Wel zagen we op de galerij agenten verscholen zitten met vuurwapens. Ook zagen we ze op omliggende gebouwen liggen."

Volgens de ooggetuige werd er veel overleg gepleegd tussen alle hulpdiensten. Eigenlijk wilde hij ondertussen ook wel weer naar huis. "Ik mocht wel gaan, maar niet met de auto. Die stond namelijk geparkeerd in de vuurlinie. Toen ben ik maar weer achter mijn computer gekropen en aan het werk gegaan."

Granaat
Rond kwart over zeven hoorde hij nóg een enorme knal. "Dit was duidelijk een andere knal. Het was een soort granaat die veel geluid, licht én rook veroorzaakte. Ook werden er enorme schijnwerpers op het pand gericht."

Hij zag hoe het arrestatieteam met geweld de woning van Joey D. binnendrong. "Ik hoorde agenten roepen dat hij zich moest overgeven. Ze dreigden honden in te zetten. Zowel de deur als het raam werd met geweld door het arrestatieteam eruit gekegeld."

Vuurwapen
Ondertussen waren de agenten nog in het kantoorpand aan de Dorpsstraat aanwezig. "Toen hoorde ik opnieuw een knal, uit de woning. Ik kon horen dat het een vuurwapen was. Ik weet niet wie er geschoten heeft. Dit is het laatste wat ik heb gezien en gehoord."

"Rond kwart over acht kon ik eindelijk weg", vervolgt de man. "De hele straat was nog bezet door de hulpdiensten. Ik mocht wel met de auto weg maar niet via mijn gebruikelijke route. Het heeft indruk op me gemaakt, ik heb nog nooit zoiets gezien."

LEES OOK:

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.