Video

Kijk hier live: Maarten van der Weijden op schema voor record 24 uur zwemmen, nacht goed doorstaan

23 januari 2020 om 22:53
nl
Maarten van der Weijden is sinds donderdagavond zeven uur bezig om in Oosterhout het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. Volgens een woordvoerder heeft de zwemmer uit Waspik de nacht van donderdag op vrijdag goed doorstaan. De monstertocht van minimaal 101,9 kilometer is live te volgen op de website en app van Omroep Brabant.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Het doel van de actie is ook dit keer om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Het is de derde maal dat de zwemmer uit Waspik het probeert. Bij een eerdere poging in 2017 zwom hij niet genoeg baantjes binnen de tijd. Een jaar later haalde hij de afstand wel, maar hij voldeed niet aan de strenge regels van het Guinness Book of Records.

Zwaar
In totaal moet hij 4076 baantjes van 25 meter afleggen in het Oosterhoutse binnenbad de Warande. Deze recordpoging is heel anders dan de veelbesproken Elfstedenzwemtocht in Friesland van afgelopen zomer. Door de tijdsdruk mag hij maar 21 seconden over één baan doen. Dit maakt deze uitdaging pijnlijker, vertelde Maarten eerder.

'Trots'
Bij de start van de recordpoging waren enkele tientallen mensen aanwezig om de zwemmer te steunen. Zelfs enkele Friezen waren naar het zuiden afgereisd. "Dit is geweldig om mee te maken en met eigen ogen te zien. Hier moet je gewoon bij zijn", vertelt een bezoeker.

Uiteraard staan ook Maartens vrouw en kinderen langs het water. Schreeuwend moedigen ze hem aan. "We zijn heel erg trots", vertelt zijn vrouw Daisy. "Deze recordpoging bestaat al langer dan ons jongste kind", lacht ze. "Het wordt tijd dat hij ook deze haalt. Dat zou helemaal geweldig zijn."

'Hij ligt zelfs iets voor op schema'
Van der Weijden had rond halfzeven vrijdagochtend zo'n vijftig kilometer aan baantjes gezwommen. Als hij het wereldrecord wil verbeteren, moet hij voor zeven uur vrijdagavond minimaal 102 kilometer zwemmen. Dat is het huidige record dat de Zweed Anders Forvass in 1989 vestigde.

"Hij staat er goed voor", liet de woordvoerder van de zwemmer vrijdagochtend weten. "Maarten voelt zich goed en loopt zelfs iets voor op schema. Iedere tien kilometer mag hij nu wat vertragen, maar dat doet hij vooralsnog niet." Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te zeggen of het wereldrecord er ook echt aan gaat. "Het eerste stuk van de rit ging goed, maar hij is amper op de helft. Het zwaarste gedeelte komt nu pas."

Elfstedenzwemtocht
Overigens staat er ook nog een evenement voor Maarten op de planning. Van 28 tot en met 31 augustus vindt de nieuwe Elfstedenzwemtocht plaats. Bekende Nederlanders wisselen elkaar in estafette af voor de tocht van ongeveer 200 kilometer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.