Fans FC Den Bosch gooien met putdeksels en slaan politiepaarden: taakstraffen en boete opgelegd

24 januari 2020 om 19:55
nl
De politierechter in Den Bosch heeft vrijdag dertien fans van FC Den Bosch een taakstraf en/of boete opgelegd. Aanleiding waren de ongeregeldheden na de wedstrijd van hun club, vorig jaar mei, tegen Go Ahead Eagles. Hierbij werden agenten en paarden met riemen geslagen, diverse paarden raakten gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) had onvoorwaardelijke celstraffen van één tot vier maanden geëist. Eén verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Het ging om een duel in de halve finale van de play-offs voor een plek in de Eredivisie. De wedstrijd verliep probleemloos, maar de sfeer bij de supporters sloeg om toen FC Den Bosch op het laatste moment uitgeschakeld werd en zo de kans op promotie misliep.

“Supporters van FC Den Bosch bedekten bij het verlaten van het stadion hun gezichten, deden hun capuchons op en probeerden bij de supporters van Go Ahead Eagles te komen. De supporters uit Deventer moesten door de politie naar bussen worden begeleid en vertrokken onder politiebegeleiding”, schrijft het OM.

'Met putdeksels en stenen gegooid'
Daarna moest de politie het ontgelden, aldus het OM. Er zou met putdeksels, stenen, fietsen, dranghekken en vuurwerk zijn gegooid. Ook zouden agenten en politiepaarden met riemen zijn geslagen. “Het gooien met putdeksels en andere voorwerpen richting agenten en paarden, het slaan met riemen en het vernielen van politievoertuigen is barbaars gedrag.”

“Er werd geprobeerd de ruiters van hun paarden te trekken en er werd getrokken aan schilden van ME’ers om hen uit de linie te krijgen”, zo vertelt de officier van justitie. Volgens het OM is het een wonder dat agenten niet meer dan schrammen en blauwe plekken opliepen. Dit gold niet voor de paarden: “Meerdere politiepaarden raakten gewond die avond. Een aantal van hen heeft schrammen opgelopen, verwondingen aan de benen en de rug, flinke kneuzingen en bulten op het lichaam.”

Voorwaardelijke straf omgezet
Het wangedrag zou moeten worden beantwoord met onvoorwaardelijk celstraffen, zo vindt het OM. De politierechter wilde echter niet zover gaan. Eén verdachte werd 'zelfs' vrijgesproken. De andere betrokkenen ontkwamen niet aan een straf. Eén van hen kreeg een boete van 1500 euro en moet 350 euro schadevergoeding betalen aan een agent die hij had geslagen. Alle andere verdachten werden veroordeeld wegens openlijk geweld.

De zwaarste straf was voor een man van 28, die eerder voor vergelijkbare incidenten was gestraft. Hem werd de maximale werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd. Bovendien moet hij een voorwaardelijke straf alsnog uitvoeren en dat betekent een taakstraf van nog eens 160 uur en één maand voorwaardelijke cel. Alle andere leden van de Bossche aanhang kregen een taakstraf van tweehonderd uur en een maand voorwaardelijke cel.

Ook schadevergoeding geëist
Het OM wilde ook dat de relschoppers zouden opdraaien voor de ruim 31.000 euro aan schade aan onder meer voertuigen. Hiervoor was door negentien agenten een claim ingediend. Eén van hen kreeg 350 euro schadevergoeding toegekend. Alle andere vorderingen werden door de politierechter 'doorverwezen' naar de civiele rechter.

Alle veroordeelde voetballiefhebbers hadden al een stadionverbod gekregen van de KNVB. Ook heeft de gemeente gebiedsverboden opgelegd.

Meer lezen:

FC Den Bosch gaat rellen zelf onderzoeken, club bekijkt ook 'zichtbaarheid politie'

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.