Video

Racistisch geschreeuw bij FC Den Bosch: KNVB-aanklager eist 3 wedstrijden zonder publiek op M-side

30 januari 2020 om 20:33
nl
De aanklager betaald voetbal wil dat FC Den Bosch drie thuiswedstrijden speelt zonder publiek op de M-side. Van deze eis is één wedstrijd voorwaardelijk. De tuchtcommissie besprak donderdagavond de gebeurtenissen bij het duel van de club met Excelsior op 17 november. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira kreeg tijdens die wedstrijd vanaf de tribunes allerlei racistische kreten naar zijn hoofd geslingerd.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

"Wat de straf ook wordt die ons wordt opgelegd, FC Den Bosch zal niet in hoger beroep gaan." Voorzitter Jan-Hein Schouten liet voor aanvang van de tuchtzaak donderdagavond bij de KNVB in Zeist meteen merken dat hij niets goed wil praten.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de aanklager had FC Den Bosch meer moeten en kunnen doen voor, tijdens en ook na de wedstrijd tegen Excelsior, die tijdelijk gestaakt moest worden vanwege bedreigend en racistisch gedrag van een deel van het publiek op de M-side.

Verontwaardiging groot
Nationaal maar ook internationaal kreeg deze gebeurtenis veel aandacht en was er grote verontwaardiging. Het Nederlands elftal maakte een statement en een weekend later werd bij alle wedstrijden na de aftrap een minuut niet gevoetbald.

FC Den Bosch had beter moeten invoelen hoe beladen de sfeer was op die dag van de Sinterklaasintocht en de sentimenten rondom de zwartepiet-discussie, meent de aanklager.

De voetbalclub, maar ook het Openbaar Ministerie, is op zoek gegaan naar de mensen die zich op de tribune racistisch misdragen zouden hebben. Met behulp van liplezers zijn meerdere personen aangehouden en zijn stadionverboden uitgedeeld.

Meerdere stadionverboden
Tot dusver zijn er vanwege de incidenten 18 stadionverboden opgelegd, waarvan 1 voor racistisch gedrag. De andere voor zaken als gooien van voorwerpen en vuurwerk. Bij vijf mensen wordt nog nader onderzocht of zij zich racistisch of discriminerend hebben gedragen.

FC Den Bosch zegt na de gebeurtenissen werk gemaakt te hebben om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ook supportersverenigingen van FC Den Bosch verklaarden afstand te nemen van het racistisch wangedrag en namen maatregelen om dit tegen te gaan.

Betere club maken
Voorzitter Jan-Hein Schouten na afloop: "Zoals ik vooraf al zei accepteer ik elke straf. We gebruiken onze energie om de club weer beter te maken en ik denk dat we daarmee goed op weg zijn."

De tuchtcommissie van de KNVB doet binnen twee weken uitspraak.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.