Video

GGD-arts over Nederlanders uit Wuhan: 'We meten geen koorts, maar dragen wel mondkapjes'

3 februari 2020 om 07:45
nl
De Nederlanders die zondagavond vanuit de Chinese stad Wuhan via Marseille en Brussel met de bus aankomen op Vliegbasis Eindhoven, worden bij aankomst direct onderzocht en krijgen uitleg over de periode dat ze in quarantaine moeten. "Ze moeten op minimaal twee meter afstand blijven van medebewoners", zegt Ronald ter Schegget, arts van GGD Brabant-Zuidoost.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

In de terminal van Vliegbasis Eindhoven worden de terugkomers opgevangen door een GGD-team gespecialiseerd in infectieziektebestrijding. Lid van dat team is ook GGD-arts Ter Schegget. “De mensen worden vanuit de bus direct naar de terminal gebracht. Dan worden ze meteen gecheckt."

Op Vliegbasis Eindhoven worden zij gecontroleerd op mogelijke symptomen. "De passagiers worden hier kort toegesproken, we willen een aantal dingen van ze weten, met name of zij klachten hebben. Gedurende hun reis uit China zijn de mensen al op verschillende plekken gecontroleerd."

Gezonde mensen
Ter Schegget gaat geen koorts meten. "We willen weten of er ten opzichte van een paar uur geleden veranderingen zijn en of de mensen zich nog steeds gezond voelen. Want het zijn gezonde mensen.” De artsen van het GGD-team dragen zelf ook bescherming. "Maar dat is niet in een heel pak", legt Ter Schegget uit. "Alleen een mondkapje. Dat is genoeg. De passagiers zullen tegen de tijd dat ze hier zijn ook een mondkapje dragen. Dat is om eventuele besmetting te voorkomen.”

Tekst gaat verder onder de video.


Geheime locatie
De mensen die op Vliegbasis Eindhoven aankomen, worden zondagnacht naar een geheime locatie gebracht buiten Eindhoven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daar brengen zij de nacht door. Daarna volgen veertien dagen in quarantaine. Vanwege de incubatietijd zou het kunnen dat de passagiers het coronavirus wel bij zich dragen, maar dat het nog niet zichtbaar of voelbaar is. “Er is een kleine kans dat deze mensen het virus bij zich hebben. We willen voorkomen dat zij dit overdragen aan andere mensen", aldus GGD-arts Ter Schegget.

Gedetailleerde instructies
De meeste mensen mogen thuis verblijven gedurende de periode in quarantaine. "Als zij een mogelijkheid hebben om deze periode in hun eigen huis of bij familie door te brengen, is dat fijn."

De passagiers krijgen bij aankomst in Eindhoven gedetailleerde instructies over hoe zij deze periode het beste door kunnen komen. Ter Schegget: "Ze moeten een eigen kamer hebben waar ze kunnen slapen. Ook is het belangrijk dat ze uit de buurt blijven van eventuele medebewoners, op minimaal twee meter afstand van elkaar. Dat is eigenlijk het belangrijkste."

Mondkapjes
Voor passagiers die niet in een eigen woning terechtkunnen of bij familie, wordt iets geregeld. GGD-arts Ter Schegget oogt nog niet heel zenuwachtig voor de operatie die hem te wachten staat. Hij schat in dat de vermoeide passagiers na een of twee uur door kunnen naar de plek waar zij slapen. "Zolang er mondkapjes worden gebruikt is er niets aan de hand."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.