Video

Wolf beet drie schapen dood in Boekel en Venhorst

4 februari 2020 om 12:50
nl
De schapen die in december dood werden gevonden in Boekel en Venhorst zijn gedood door een wolf. Dat bevestigt BIJ12 na berichtgeving door het Brabants Dagblad. BIJ12 handelt namens de provincies schade af aan fauna, in dit geval dus de doodgebeten schapen.
Geschreven door

Op 18 en 19 december werden in Boekel en Venhorst in totaal drie schapen dood gevonden. Meteen rees al het vermoeden dat de dieren door een wolf waren gebeten. Er werd DNA afgenomen en dat is onderzocht door de Wageningen Universiteit. Uit hun onderzoek blijkt inderdaad dat een wolf de schapen heeft gedood.

Definitief in Brabant?
Of dit nu ook betekent dat de wolf zich in Brabant heeft gevestigd, is volgens BIJ12 nog niet te zeggen. "Een wolf kan op doortocht zijn. Het is nu niet bekend of hij definitief in Brabant zit", vertelt een woordvoerder van BIJ12.

Elk kwartaal brengt BIJ12 een rapportage uit over de wolf. In de vorige rapportage, van september tot en met november, waren nog geen meldingen van Brabant. Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz is de kans groot dat het om een jonge wolf gaat die rondtrekt. Waarschijnlijk is hij uit Duitsland afkomstig, maar het kwartaalonderzoek zal daar meer duidelijkheid over gaan geven.

Vlak voor de schapen werden doodgebeten werd dit dier, mogelijk een wolf, gefilmd in De Mortel

Geen nieuwe dode schapen
Of de Boekelse wolf zich in Brabant heeft gevestigd, is dus allerminst zeker. Er zijn namelijk sinds december ook niet meer schapen getroffen. Dat zegt overigens niet alles; misschien heeft de wolf wel genoeg reeën en wilde zwijnen verslonden en hoefde hij daarom geen schapen te doden.

Volgens Linnartz is het heel goed denkbaar dat wolven zich in Brabant gaan vestigen. Ze zijn graag in een bosrijkgebied, dat is afgewisseld met landbouwgronden. "Zeker in het zuiden van onze provincie zou hij zich thuis voelen", zegt hij. Want daar zijn ook veel reeën en wilde zwijnen, waar het dier zich te goed aan kan doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!