Verdachten van drugsboot in Moerdijk horen vandaag hun eisen

13 februari om 08:23
De kajuit van de Arsianco (foto: Willem-Jan Joachems)
De kajuit van de Arsianco (foto: Willem-Jan Joachems)
Voor de rechtbank is donderdagochtend het proces hervat over de drugsboot in Moerdijk. Een schipper uit Breda en drie Mexicanen zijn vorig jaar mei aan boord opgepakt voor de productie van crystal meth. Het is een zaak die zorgen én vragen oproept.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het proces is dinsdag begonnen voor de rechtbank in Breda, maar liep meteen forse vertraging op. Meer dan de helft van de dag ging het over sigaretten die de verdachten aan boord zouden hebben gerookt en die teruggevonden zijn met hun DNA. Gebeurde dat roken vóór of ná hun arrestatie, is de vraag.

Hun advocaten zeggen dat het gebeurde nadat ze zijn gepakt. Maar de politie denkt juist daarvoor, toen ze drugs aan het maken waren. De advocaten menen dat de agenten van de waterpolitie daarover hebben gelogen en dat de verdachten vrijuit moeten gaan. Maar de rechtbank heeft er nog eens naar gekeken en ziet zulke leugens niet terug in het dossier. Daarom kon de rechtszaak doorgaan.

IJspegels
De rechtbank gaat donderdag eerst verder met de gebeurtenissen aan boord van de drugsboot. Ook het bewijsmateriaal komt ter sprake.

De politie vond op de mobieltjes van de Mexicanen vele tientallen foto's en filmpjes. Daarop staan potten, pannen en chemische stoffen. Op 22 december 2018 is er al een foto gemaakt aan boord van de drugsboot. Daarop staat de 'keuken' van het drugslab met ventilatiebuizen. Ook uit januari zijn er lab-foto's bekend. Mét kristallen: crystal meth.

Selfie
Op het mobieltje van Diego staat ook een 'selfie'. Alleen de onderkant van zijn gezicht -met baard- staat er op. Achter hem staat een tiental blauwe vaten. Ook de karakteristieke oranje vloer van het drugslab is zichtbaar. Diego ontkent dat hij het is.

Half april 2019 zijn er ook foto's gemaakt van een soort ijspegels op een tafel: kilo's crystal meth, in brokken. Verdeeld over zeven diepvriesbakjes.

Bakjes met drugs
Ook een agenda is gevonden. Die staat vol met cijfers, sommetjes en berekeningen op de dagen dat het lab draaide. Er staat ook dat er 110 doosjes en kistjes zijn gemaakt.

Dat zou er op kunnen wijzen dat er zeker vier maanden lang, over drugs zijn gemaakt aan boord.

De verdachten mochten zelf ook nog wat zeggen. Net zoals dinsdag vertelde Diego het meest. "Ik wil mijn verontschuldigen aanbieden. Ik wilde nooit iets doen wat niet wettelijk is toegestaan en ik wil nooit meer terug naar de gevangenis." 

Ook zijn broer Victor verontschuldigde zich. Beide mannen werkten in Mexico voor een fruitbedrijf. De andere Mexicaan heeft een klusbedrijf.

Schadeclaim
Er ligt ook een schadeclaim. Die is ingediend door de gemeente Moerdijk. Het scheepsruim is onder water gelopen tijdens de ontmanteling van het lab: door een boobytrap, zoals de politie toen vermoedde maar dat wordt nu betwijfeld. Het vervuilde water is een dag na de ontmanteling eruit gepompt en dat kostte 33.000 euro.

De advocaten hebben al gezegd dat de Mexicanen zich niet aansprakelijk voelen omdat dat zinken uren na hun arrestatie gebeurde.

 

 

Wachten op privacy instellingen...