Drijvend drugslab Moerdijk: vijf jaar cel geëist tegen Mexicanen

13 februari 2020 om 11:49
nl
Voor de rechtbank in Breda is 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen drie Mexicanen die crystal meth zouden hebben gemaakt op een binnenvaartschip in Moerdijk. En tegen de schipper vier jaar cel. Volgens de officier van justitie was het drijvend drugslab technisch gezien bijzonder: er werd een fabricageproces gebruikt dat nooit eerder is gevonden in Nederland.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De officier van justitie nam iedereen mee terug naar de oude haven van Moerdijk op 10 mei 2019. Agenten van de waterpolitie roken een wietlucht en besloten aan boord te gaan van de Arsianco. Schipper Cor B. begroette ze en kreeg het verzoek het laadruim open te maken. Binnen roken de agenten een sterke chemische lucht en zagen ze tonnen, zakken grondstof en een zeecontainer. Dat was de opslagplaats voor chemicaliën. Foute boel, moeten ze hebben gedacht.

Pruttelende pannen
In een ruimte met daarachter speciaal gemaakte wanden, zagen ze het lab. Er stonden pannen te pruttelen op kookplaten. Daaromheen een plastic gordijn tegen spatten: 'professioneel' volgens experts. In het lab zagen de agenten drie mannen staan: de Mexicanen. Ze waren bezig om vloeistof over te pompen.

De luchtzuivering was 'grootschalig'. Kattenbakkorrels vingen de vieze damp op. Er waren voorzieningen aangelegd voor 'langdurige' productie. Het bouwen duurde meer dan een week, denkt het OM. En er zijn hijskranen bij gebruikt.

Er was een slaapkamer met stapelbedden. Daar lagen paspoorten van de Mexicanen en mobieltjes. Forensisch experts vonden hun DNA op onder meer latex handschoenen, gasmaskers en een waterflesje.

Mobieltjes
Toen de mobieltjes werden onderzocht vonden agenten veel foto's, vooral gemaakt tussen december 2018 en april 2019. Met goed daarop zichtbaar: het productieproces aan boord. Maar ook foto's van betalingsopdrachten aan mensen in Mexico.

En dan waren er nog uitgebreide appgesprekken over het fabricageproces. Vanuit Moerdijk naar een telefoonnummer met de landcode Mexico. Instructies over mengsels, temperatuur, kooktijd, kwamen vermoedelijk uit hun thuisland.

Aan boord is zo'n 70 kilo crystal meth gevonden en nog een lading van pakweg het dubbel aantal liters aan olie, een voorfase van crystal meth. De waarde van de drugs die werden gevonden was ruim 3 miljoen euro. Maar er wordt van uitgegaan dat er veel meer drugs aan boord zijn gemaakt, zeker gezien de foto's.

'Uniek lab'
Dit lab was volgens experts uniek in zijn soort. Het was het eerste crystal meth-lab in Nederland met recycling. In het lab werd met de grondstof BMK het eindproduct crystal meth gemaakt. Daarbij ontstaat altijd waardeloos drugsafval, dat ze meestal dumpen. Maar hier kon je dat afval weer omzetten in een nieuwe stof die weer bruikbaar was voor drugsproductie.

"Een heel nieuwe productiemethode. Met nog minder afval, waardoor er minder bewegingen zijn op de kade. En daardoor is er minder kans om tegen de lamp te lopen", zei de officier van justitie. De advocaten waren kritisch over dit verhaal.

Boobytrap?
Volgens de officier maakte schipper Cor B. niet zelf de drugs. Maar hij stelde zijn binnenvaartschip de Arsianco wel ter beschikking voor de drugsfabriek. Hij woonde er, zag alles en wist dat er iets illegaals gebeurde, volgens de officier van justitie. Agenten vonden op zijn mobieltje nog een opvallend bericht. "Ze willen dat we die pomp nog aansluiten, kom je me helpen?", staat in een appgesprek tussen de schipper en zijn zoon.

Of dat ging over de zogenaamde boobytrap ging die ineens aanschakelde en het schip bijna liet zinken is er niet bij verteld. Tijdens de aanklacht sprak de officier daar niet over. De advocaten zeggen dat de pomp niet eens afstandsbesturing had.

Er ligt wel een schadeclaim van 33.000 euro voor de schoonmaakkosten van de gemeente Moerdijk. Een van de advocaten reageerde met: "Dat kan deze onderknuppeltjes toch niet verweten worden? Het is niet uit te sluiten dat er iemand op een verkeerd knopje heeft gedrukt?"

Drugskartel
De officier van justitie sprak met geen woord over de mogelijke betrokkenheid van een Mexicaans drugskartel. Duidelijk is wel dat er meer mensen bij betrokken waren. Het OM suggereerde dat dit niet anders dan dat het een professioneel netwerk moet zijn geweest. Er is DNA gevonden van diverse onbekend gebleven mannen.

Spijt
Donderdagmiddag waren de pleidooien. De advocaat van de schipper heeft gevraagd om onmiddellijke vrijlating, gezien zijn beperktere rol. Maar vrijlating werd afgewezen door de rechters.

"Ik ben naïef geweest. Ik heb er ook veel spijt van, van deze domme actie", zei Cor B. "Nou ben ik alles kwijt. Terwijl ik eigenlijk met pensioen wilde gaan". Zijn bedrijf is in de problemen.

De schipper wil graag zijn boot terug. Die ligt aan de ketting voor eventuele verkoop. De opbrengst gaat dan naar de overheid.

Alle vier de verdachten zitten sinds hun arrestatie op 10 mei 2019 in voorarrest.

De rechtbank doet op zijn vroegst op 19 maart uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.