Video

Plastic soep in de Biesbosch zichtbaar bij laag water, Rijkswaterstaat maakt opruimplan

14 februari 2020 om 16:37
nl
Nu het water zich uit de overstroomde Biesbosch terugtrekt, is er veel plastic rommel zichtbaar. Dat blijkt uit foto's die boswachter Arie Benschop heeft gemaakt. De hele groenstrook langs het water is bezaaid met plastic, papier en ander afval.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

"Het is echt droevig hoeveel afval er achter blijft na het hoge water van afgelopen week. Dan wordt pas echt zichtbaar hoeveel afval er elke dag door de rivier stroomt", twittert de droevige boswachter. De foto's zijn op de strekdam Anna Jacominaplaat gemaakt.

Het spoor aan afval is echter in de hele Biesbosch aanwezig, Op strekdammen, in onze grienden en rietkragen etcetera zegt boswachter Thomas van Es.

Zo is er ook veel afval zichtbaar bij de Noordwaardpolder, een gebied dat begin deze week vol met water van de Boven-Merwede stroomde. Rijkswaterstaat laat aan Omroep Brabant weten dat zij maandag in overleg gaat met beheerders van de Biesbosch en de dijken om te kijken hoe de rommel zo snel mogelijk kan worden opgeruimd bij de Noordwaardpolder.

Overstroomgebied
De polder, die het water van de rivier opvangt om het peil bij Gorinchem te laten zakken, kwam een paar meter onder water te staan.

Tijdens het hoogtepunt van de 'vloedgolf' tikte de waterstand ruim 2,40 meter aan. Het gaat niet om een ongeluk, het is juist de bedoeling dat het gebied in noodgevallen overstroomt.

Het gebied werd vijf jaar geleden ontpolderd, om als doorloopgebied te fungeren voor de rivier. Ook werden de dijken verlaagd. Als het hoogwater is op de rivier, zoals nu, kan dat via de Noordwaard, de Biesbosch, het Hollands Diep en het Haringvliet sneller naar zee stromen. Op die manier houden duizenden mensen verderop in Brabant en Gorinchem droge voeten.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.