Naftadiefstal duur grapje voor oliedistributeur: schoonmaak kost zeker een ton

20 februari 2020 om 20:12
nl
De diefstal van nafta uit een pijpleiding bij Haaren betekent voor Rotterdam-Rijn Pijpleiding (RRP) een grote schadepost. Tienduizenden liters van deze oliesoort zijn weggelekt en de sanering van de omgeving gaat zeker een ton kosten. Bovendien heeft de distributie van olieproducten tussen Europoort Rotterdam, over Brabant naar Duitsland, van woensdagmiddag drie uur tot donderdagavond half acht stil gelegen. Het transport kon worden hervat, omdat druktesten goed waren uitgepakt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De sanering van de grond, het aftappen en weglekken van nafta en het stilleggen van het transport gaat Rotterdam-Rijn Pijpleiding geld kosten. Het bedrijf is wel verzekerd tegen diefstal, maar directeur Dick Hosman betwijfelt of de schade echt te verhalen is.

Inzet van helikopters
Volgens hem doet het bedrijf alles wat in zijn vermogen ligt om diefstal te voorkomen. Zo worden hiervoor helikopters ingezet, geluidscontroles gehouden en magnetische inspecties uitgevoerd. Ook worden geregeld (delen van) trajecten langs gelopen. Hosman is overigens niet onder de indruk van de hoeveelheid nafta die verloren is gegaan. "Het is een fractie van de miljoenen liters die er dagelijks worden vervoerd", zo verklaart de directeur.

Hij hoopte dat het transport donderdagavond zou worden hervat, dat is inmiddels gebeurd. De schoonmaak echter, gaat vrijdag in ieder geval nog de hele dag duren, zo is zijn verwachting.

'Veiligheid hoogste prioriteit'
“Het is een behoorlijke sanering waarmee we bezig zijn. Veiligheid heeft bij ons de hoogste prioriteit. Winstgevendheid van onze activiteiten wordt hieraan ondergeschikt gemaakt”, aldus Hosman. Het bedrijf is verplicht om olieproducten die worden besteld via buizen te vervoeren en af te laten leveren bij klanten.

De illegale tap kwam woensdagmiddag rond drie uur bij graafwerkzaamheden aan het licht. Er werd een slang kapot gestoken, die geen eigendom was van RRP. Direct werd het transport gestaakt. Het lek werd in eerste instantie provisorisch gedicht. Inmiddels is het probleem ook op professionele wijze opgelost. Door de buis worden steeds andere olieproducten vervoerd, zoals benzine, diesel, kerosine en nafta.

Illegaal aftappunt
De buis, die bij het graven werd geraakt, blijkt een illegaal aftappunt te zijn, zo maakten RRP en de politie donderdagmiddag bekend. Het is niet bekend wie hiervoor verantwoordelijk is, maar volgens verslaggever Raymond Merkx van Omroep Brabant is er ‘vrij klungelachtig’ afgetapt. Mogelijk voor eigen gebruik. Hij denkt niet dat er een criminele organisatie achter zit.

Het is onduidelijk hoeveel nafta er is afgetapt. Deze oliesoort kan in speciale installaties worden omgezet in een bruikbare grondstof voor de productie van onder meer plastics, insecticiden en meststoffen.

'Bewijsmateriaal in beslag genomen'
Hosman heeft totaal geen idee wie er achter de illegale aftap is en waarom juist voor dit product is gekozen. Hij wil geen antwoord geven op de vraag hoe de dieven te werk zouden zijn gegaan. “De politie heeft bewijsmateriaal in beslag genomen. Wat voor materiaal, kan ik niet zeggen. Dat zou het onderzoek kunnen schaden”, aldus Hosman.

Het lek heeft geen gevaar opgeleverd voor omwonenden en voorbijgangers. Wel moest de N624 tijdelijk worden afgesloten. RRP heeft aangifte gedaan van diefstal en vernieling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.