Peperbus in Krabbegat trekt toch nog z'n boerenkiel aan, weersomstandigheden laten het toe

24 februari 2020 om 13:45
nl
Het is toch nog gelukt. De Peperbus in Bergen op Zoom kon maandag eindelijk worden aangekleed met zijn traditionele kiel. Vorige week moesten meerdere pogingen worden gestaakt vanwege de hevige wind. Dagenlang werd er rekening mee gehouden dat de toren van de Sint-Gertrudiskerk tijdens vastenavend niet in vol ornaat getoond kon worden.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Nadat vorige week tijdens het takelen de wind onder het doek sloeg, werden de werkzaamheden meteen gestopt. Het was te onveilig en de kans was groot dat de kiel zou scheuren. Alleen het gezicht kon met een grote kraan aan het bovenste gedeelte van de toren worden bevestigd.

'Te naakt'
Inwoners van Krabbegat vreesden de afgelopen dagen dat de Peperbus dit jaar een ontbloot bovenlijf zou houden. 'Mijn bloed stolde toen ik de Peperbus zo zag staan', omschreef iemand zijn gevoel bij de aanblik. 'Dit is echt te naakt', was een andere reactie.

Maar maandag klonk een collectieve zucht van verlichting. De wind was gaan liggen, waardoor de kiel veilig omhoog getrokken kon worden.

Kindermiddag
En dat is op het nippertje, want de aangeklede Peperbus speelt maandagmiddag een grote rol tijdens de jaarlijkse kindervastenavend op de Grote Markt. De traditie die stamt uit 1974 kan nu toch gewoon worden voortgezet.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.