Agent kan bij mishandeling portofoon en noodknop niet gebruiken, communicatiesysteem C2000 hapert

1 maart 2020 om 08:16
nl
Een agent is zaterdagnacht mishandeld op de Noordhoekring in Tilburg. De agent meldt dat zijn noodknop tot twee keer toe niet werkte en dat hij ook meerdere keren niet kon zenden met zijn portofoon. Dit lijkt te maken te hebben met het communicatiesysteem C2000, dat alle hulpdiensten gebruiken om onderling te communiceren.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De agent liep rond halfvier samen met een collega op de Noordhoekring, toen hij zag dat een man een vrouw naar de bosjes trok en mishandelde. Toen de agenten wilden ingrijpen, liep de verdachte snel weg. Een agent ging achter hem aan en sprak hem aan. Vanuit het niets sloeg de man de agent meteen met gebalde vuist vol in het gezicht.

Daarop volgde volgens de agent 'een geweldsexplosie'. De agent slaagde erin meerdere klappen op zijn hoofd en lichaam af te weren. Uiteindelijk kon hij met zijn collega de verdachte aanhouden, die zich hevig verzette. Hierbij moest hij wel geweld en pepperspray gebruiken.

Ruzie in de relatiesfeer
De Poolse man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij is vastgezet in het cellencomplex en wordt zondag verhoord door rechercheurs. De agenten maken het naar omstandigheden goed, al heeft een agent licht letsel opgelopen. De agenten hebben aangifte gedaan. De vrouw is opgevangen. Er lijkt sprake van een ruzie in de relatiesfeer.

Via C2000 communiceren 80.000 hulpverleners 24 uur per dag met elkaar en met de meldkamer. Het oude systeem is een paar weken geleden vervangen en het nieuwe systeem werkt niet goed. Daar klaagde voorzitter Maarten Brink van de politievakbond ACP in Zeeland-West-Brabant drie weken geleden al over. Hij wees er toen al op dat zijn collega’s zich grote zorgen maken. "Er zijn dekkingsproblemen, problemen met verstaanbaarheid, berichten die niet goed doorkomen. Dat is gewoon ontzettend lastig.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat het incident wordt onderzocht. "Vanzelfsprekend is de veiligheid van politiemensen prioriteit voor minister en korpsleiding. Elk incident wordt onderzocht door het nazorgteam, dat bestaat uit experts", aldus het ministerie. De mishandelde agent benadrukt: "Dit moet echt opgelost worden!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.