Video

Opnieuw ingrijpende coronamaatregel voor Brabant: werk thuis als dat kan

9 maart 2020 om 19:34
nl
Werk thuis als het kan. Dat was de boodschap van Mark Rutte aan Noord-Brabant, maandagavond na het coronacrisisoverleg in Den Haag. Verder blijft tot in elk geval komende maandag van kracht: blijf thuis bij milde klachten als hoesten, koorts of neusverkoudheid.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De premier riep werkgevers ook op om werktijden zoveel mogelijk te spreiden om te voorkomen dat medewerkers te dicht op elkaar zitten.

Rutte sprak zijn waardering uit over hoe onze provincie tot nu toe omgaat met de coronacrisis: "Grote waardering voor hoe men er in Brabant tot nu toe mee is omgegaan." Over het thuiswerken was hij helder. Als het even kan, kom dan niet naar je werk. "Dat betekent: blijf thuis als het kan", aldus Rutte.

Op de vragen of scholen nu dicht moeten, was het antwoord: nee. Voor leraren is thuiswerken niet mogelijk, maar dat betekent niet dat zonder gezondheidsklachten het werk moet worden neergelegd. "De scholen blijven gewoon open", aldus Rutte. Maandag bleek dat veel scholen problemen hebben door de vele leraren die zich na de oproep van het RIVM ziek gemeld hadden.

Bekijk in onderstaande video alle maatregelen die Rutte afkondigde

Geen handen schudden
Moet de bewegingsvrijheid voor Brabanders niet beperkt worden, zoals in Italië? Volgens Jaap van Dissel van het RIVM is dat niet aan de orde: "In Nederland zijn we tot in detail geïnformeerd, waardoor we proportionele maatregelen kunnen nemen." Brabant afsluiten hoort daar niet bij.

Een andere nieuwe maatregel waar Rutte mee kwam is het stoppen met handen schudden. Dat geldt voor heel Nederland. "Vanaf dit moment schudden we geen handen meer in Nederland", aldus Rutte. Hij noemde het 'een simpele maatregel'.

"We zijn een nuchter landje, maar ik vraag u allemaal nog eens te kijken naar de bekende hygiëne maatregelen. Het helpt enorm als we dat goed doen", zei hij verder. Het stoppen met handen schudden komt daar nu dus bij.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina. Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.