'Brabant gaat niet op slot, maar beperk je sociale contacten' - Omroep Brabant
Video

'Brabant gaat niet op slot, maar beperk je sociale contacten'

10 maart 2020 om 16:29
nl
Brabant gaat niet op slot. Dat hebben de veiligheidsregio's dinsdag besloten na overleg. Wel wordt aangeraden om de komende zeven dagen geen nieuwe sociale contacten op te doen en thuis te blijven als het kan.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg roept op om sociale contacten te matigen. "Terughoudend zijn daarin is strikt noodzakelijk. Inzet van alle Brabanders is nodig om verspreiding van besmetting tegen te gaan."

'Zeven dagen van sociale onthouding'
"
We moeten aandacht hebben voor ouderen en kwetsbaren, zij lopen het meeste risico", aldus Weterings tijdens de persconferentie. "Zeven dagen van sociale onthouding moet toch mogelijk zijn?!"

Weterings benadrukt dat jonge, vitale mensen wel op stap kunnen. "Maar denk ook eens goed na over een weekendje niet stappen", merkt hij op. We moeten voorkomen dat oudere mensen besmet raken, aldus Weterings. "Jongeren moeten dan hetzelfde weekend dan niet naar opa en oma gaan."

'Scholen blijf open'
Weterings roept alle scholen in Brabant op om open te blijven. Dat voorkomt dat kinderen noodgedwongen thuisblijven en hun ouders niet kunnen werken. Als een leerkracht ziek is, kan de school misschien een beroep doen op een vrijwilliger. "Opvang bij oma en opa is juist nu niet verstandig", benadrukte Weterings.

"Wij gaan met de onderwijskoepels praten over de opvang van kinderen in scholen. Die opvang is belangrijker dan het kunnen geven van goed onderwijs", zei Weterings.

Persconferentie
Burgemeesters Jack Mikkers van Den Bosch, Theo Weterings van Tilburg en John Jorritsma van Eindhoven hielden dinsdagmiddag als voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio's een persconferentie over de situatie in Brabant over het coronavirus. Het ging om een update en toelichting op de stand van zaken in onze provincie.

Zo worden ook grote evenementen in Brabant verboden. Zo gaan eredivisiewedstrijden dit weekend niet door. Ook beurzen en festivals, waaronder de carnavalsoptocht in Oosterhout, worden afgelast.

Geen handen schudden
Premier Mark Rutte riep maandagavond Brabanders al op om waar mogelijk thuis te werken. Ook werden Nederlanders opgeroepen geen handen te schudden.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.