4 procent geteste ziekenhuismedewerkers Brabant heeft coronavirus, alleen mensen met klachten getest - Omroep Brabant

4 procent geteste ziekenhuismedewerkers Brabant heeft coronavirus, alleen mensen met klachten getest

10 maart 2020 om 16:13
nl
Bijna 4 procent van de onderzochte medewerkers van Brabantse ziekenhuizen blijkt het coronavirus te hebben opgelopen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een steekproef onder het personeel van zes ziekenhuizen. Alleen medewerkers die gezondheidsklachten hadden, zijn getest. Dit percentage gaat dus niet op voor al het ziekenhuispersoneel.
Geschreven door

Vooral in onze provincie is van veel mensen die besmet zijn de bron niet duidelijk. Brabant is de provincie met de meeste coronabesmettingen.

Het RIVM deed de steekproef om een beter beeld te krijgen van het werkelijke aantal besmettingen in Brabant. Honderden medewerkers, die dus al gezondheidsklachten hadden, zijn de afgelopen dagen getest.

Deelnemers
De ziekenhuizen die meededen zijn het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en Deurne en het Bravis ziekenhuis met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Directeur Jaap van Dissel van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM licht de resultaten van de steekproef dinsdagavond toe in de Tweede Kamer.

Aanvullende maatregelen nodig
"De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag", aldus het RIVM, dat Brabanders aanraadt zelfs bij milde klachten zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te vermijden. "Wel vraagt het om enkele uitbreidingen." Van Dissel maakt daar later meer over bekend.

Premier Mark Rutte riep maandagavond Brabanders al op om waar mogelijk thuis te werken. Ook werden Nederlanders opgeroepen geen handen te schudden.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.