Aantal Brabantse coronadoden stijgt naar drie, in totaal 223 besmettingen

11 maart 2020 om 14:16
nl
Het aantal geregistreerde coronapatiënten in onze provincie is gestegen naar 223. Ook is een derde Brabantse dode te betreuren. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van woensdag. Dat zijn er 66 meer dan de 157 van dinsdag.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

Voor heel Nederland staat de teller nu op 503 mensen die positief zijn getest op het virus. Dat zijn er 121 meer dan dinsdag. Er zijn vijf Nederlanders gestorven aan het virus. Het gaat om ouderen die al een kwetsbare gezondheid hadden. Dat geldt ook voor de vijfde dode, een inwoner Etten-Leur (68) met 'onderliggend lijden'.

Besmettingsbron onbekend
De bron van de besmetting is bij 199 van de 503 patiënten bekend. Ze hebben het virus opgelopen in het buitenland. Bij 92 gevallen wordt dit nog onderzocht. De meeste patiënten met een onbekende bron wonen in Brabant. Om hoeveel het exact gaat, kan het RIVM niet zeggen.

De meeste besmettingen in Brabant zijn in Tilburg. Daar staat het aantal op 42. Dat cijfer is hoogstwaarschijnlijk deels te verklaren door de besmetting van 28 medewerkers van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Of al deze besmette medewerkers in Tilburg wonen, is niet duidelijk. Maar ze hebben wel invloed op de cijfers, meldt een woordvoerder van het RIVM.

Effect van maatregelen
In Brabant gelden strenge maatregelen om zo te proberen de verspreiding van het virus te beperken. Of deze maatregelen al effect hebben, is nog niet te zeggen. "Daarvoor is het nog te vroeg. Dat effect wordt pas later deze week duidelijk in de cijfers", aldus het RIVM. Volgens de woordvoerder lukt het ondanks het grote aantal besmettingen nog om goed contactonderzoek te doen in de omgeving van de patiënten. "Het is druk bij de GGD's, maar het lukt nog."

Sinds vrijdag wordt iedereen met milde klachten opgeroepen om thuis te blijven. Maandag werd daaraan toegevoegd dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet werken. Een dag later werden Brabanders opgeroepen om het aantal sociale contacten te beperken. Ook zijn grote evenementen verboden en wordt aan organisaties van kleinere evenementen gevraagd om te kijken of het mogelijk is om de activiteiten uit te stellen.

In dit kaartje is het aantal nieuwe registraties per dag te zien:

Wachten op privacy instellingen...

Overzicht per gemeente
In 38 Brabantse gemeenten zijn nu één of meer mensen besmet. Voor het eerst is daarmee in meer dan de helft van de gemeenten in Brabant spraken van een uitbraak van het coronavirus.

In deze gemeenten zijn voor het eerst besmettingen gemeld:

  • Bergeijk: 1
  • Cranendonk: 1
  • Cuijk: 1
  • Drimmelen: 1
  • Geertruidenberg: 1
  • Heeze-Leende: 1
  • Hilvarenbeek: 1
  • Roosendaal: 1

Bekijk in dit kaartje het aantal besmettingen per gemeente. In dit overzicht ontbreekt een besmetting in Oosterhout en Moerdijk. De gemeenten hebben deze besmetting bekendgemaakt, maar om onbekende reden zijn deze meldingen nog niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...

De meest opmerkelijke stijgingen zijn te zien in Boekel (van 2 naar 7), Breda (van 27 naar 32), Haaren (van 2 naar 6), Tilburg (van 29 naar 42) en Uden (van 13 naar 18).

Proef in ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen werden afgelopen weekend 1097 medewerkers getest. Van hen bleek 3,9 procent het coronavirus te hebben. De percentages verschillen per ziekenhuis. Ook werden 200 patiënten getest. Van hen bleek gemiddeld 9 procent het virus te hebben. Belangrijk om te weten is wel dat de mensen die getest zijn, al klachten hadden.

LEES OOK:

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!