We klikken weer meer over misdaad: vooral over drugs en misdaadgeld

12 maart 2020 om 07:19
nl
In Brabant en Zeeland zijn vorig jaar meer anonieme tips binnengekomen over criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem (MMA) telde in totaal ruim 3100 meldingen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De tips brachten de politie onder meer op het spoor van een gewelddadige verkrachter in Oudenbosch, een grote opslagplaats voor synthetische drugs in Nieuwendijk, maar ook illegaal vuurwerk op een zolder in Geldrop en vooral heel veel hennepkwekerijen.

Oost-Brabant
In Oost-Brabant waren er in 2019 ruim 1300 anonieme tips over misdaad. Dat is 16 procent meer dan in 2018. Nooit eerder kwamen er zo veel tips binnen in het oosten van de provincie.

Dat is goed nieuws voor de politie. Die hield afgelopen jaar nog een voorlichtingscampagne omdat er steeds minder werd geklikt.

Enkele cijfers over Oost-Brabant in 2019:

  • Vooral over drugs kwam bruikbare informatie binnen.
  • De politie pakte dankzij die tips 243 mensen op.
  • Er werden 38 vuurwapens gevonden.
  • De tips leidden naar 21.000 hennepplanten.

West-Brabant en Zeeland
In de politieregio Zeeland-West-Brabant ging het om ruim 1800 tips. Een stijging van 13 procent was dat. Maar het was geen recordjaar:

  • Ook hier vooral veel tips over drugs.
  • Hier leidde dat tot 128 arrestaties.
  • Er werden 17 vuurwapens gevonden en 30.000 hennepplanten.

Hoewel er in Zeeland en West-Brabant minder wordt getipt, scoren zij toch boven het landelijk gemiddeld. Oost-Brabant, waar meer mensen wonen, zit iets onder het landelijk gemiddelde.

Stijgers en dalers
2016 en 2017 waren nog altijd de ‘topjaren’ in Brabant als het gaat om anonieme meldingen. In 2018 kwamen er minder tips binnen. Maar de trend is dus weer opwaarts. Landelijk gezien werd er nooit eerder zo veel geklikt over witwassen en crimineel geld: 44 procent meer dan een jaar eerder. Andere opvallende stijgers: rijden onder invloed, illegaal vuurwerk, wapens en munitie en moord en doodslag. Er kwamen minder tips binnen over uitkeringsfraude en dierenmishandeling.

Wie anoniem informatie kwijt wil bij de politie kan dat doen via telefoonnummer 0800-7000 of Meldmisdaadanoniem.nl.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.