Ook ouders met 'vitale beroepen' houden hun kinderen thuis

16 maart 2020 om 11:49
nl
Het is rustig op de basisscholen en kinderopvangcentra in Brabant. Kinderen met ouders die een 'vitaal beroep' hebben mogen hun kind gewoon komen brengen, maar ook zij blijven massaal weg, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

"Misschien zijn ook ouders in vitale beroepen toch een beetje bang en houden ze daarom hun kinderen thuis", stelt Jan Vinken van Stichting Openbaar Onderwijs West-Brabant (OBO) in Roosendaal. Op andere plekken in Brabant zien we hetzelfde beeld.

Een paar kinderen per vestiging
Op de meeste plaatsen verschenen erg weinig kinderen op het schoolplein:

  • Hans Tijssen van ATO Scholenkring in Den Bosch spreekt voor alle 45 basisscholen en opvangcentra in zijn gemeente. "We zien 4 of 5 kinderen per vestiging."
  • Bij OBO in Roosendaal (15 scholen) ligt dat aantal nog lager: 1 tot 5 kinderen per locatie. Dat komt neer op zo'n 40 kinderen in totaal, terwijl van 600 kinderen bekend is dat ze ouders in vitale beroepen hebben.
  • Eenzelfde beeld bij OBS in Helmond: 7 scholen, in totaal 30 kinderen aanwezig.
  • Bij SAAM in Oss (27 scholen) meldden zich zo'n 10 kinderen per school. Dat zijn er dus zo'n 270, terwijl van 2120 kinderen bekend is dat hun ouders een vitaal beroep hebben. "Ook deze ouders zoeken zelf naar oplossingen", meent Edith van Montfoort van SAAM.

Alle scholen nu nog open
Dat zijn dus heel lege schoolgebouwen. Toch laten alle koepels aan Omroep Brabant weten dat ze op dit moment alle scholen nog open houden. De vraag is hoe lang nog: OBO in Roosendaal houdt alles tot en met dinsdag open. Vinken: "Daarna gaan we clusteren."

De meeste scholen hebben al een redelijk beeld van het aantal kinderen met ouders in vitale beroepen. Maar omdat er maar een fractie van die kinderen naar school komt, wordt er niet al te streng op gecontroleerd. "We laten alle kinderen binnen van wie de ouders ons keihard nodig hebben", aldus Van Montfoort van SAAM.

'Compleet gedigitaliseerd'
Over het geven van thuisonderwijs maakt Hans Tijssen van ATO in Den Bosch zich niet al te veel zorgen. "Ons onderwijs is compleet gedigitaliseerd", zo laat hij weten. De ICT-afdelingen zijn er al weken mee bezig, er zijn zelfs uitleencontracten opgesteld zodat kinderen een tablet mee naar huis kunnen nemen. Maar helemaal probleemloos wordt het nooit: "Onderwijs is meer dan digitaal werken."

Bij de scholen van OBO in Roosendaal lagen de stapeltjes met boeken al weken klaar. Die spullen kunnen nu gebruikt worden. Andere maatregelen om thuisonderwijs mogelijk te maken worden voorbereid. Dat laatste melden ook andere koepels.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.